Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Görög Kulturális és Gasztronómiai Napok

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata 2022. június 19-20-án a Győr közeli Achilles Parkban szervezte meg a Görög Kulturális és Gasztronómiai Napok rendezvényét.
Az esemény szervezett győri városnézéssel indult, onnan az Achilles Parkba vezetett utunk, ahol házi pogácsával és hideg limonádéval várt a házigazda Dimitriou család. A délután folyamán a pita eredetéről és készítésének sokszínűségéről tartott érdekes előadást Bakirtzi Kalliopi, majd a kulturális program részeként a Helidonaki fiataljai, az Ellinizmosz táncegyüttes, valamint az Artistep férfitáncosai kápráztatták el a vendégeket. A pitasütő versenyt is óriási érdeklődés kísérte, változatos ízvilágú, töltelékű, kilenc tepsi mennyiségben rekordidő alatt elfogyott. A parázs zenei hangulatról a Palio Buzuki zenekar és az Artistep művészei gondoskodtak.

A csodálatos környezetben fekvő Achilles Parkba az ország különböző szegleteiből is ellátogattak honfitársaink. Megtiszteltek jelenlétükkel a soproni, a beloianniszi, a győri és a budapestiek mellett a pécsi és a debreceni görögök is, akik hosszú évtizedek elteltével találkoztak egymással, és emlékeztek az együtt eltöltött évekre, valamint szüleik szoros, baráti kapcsolataira. A kétnapos rendezvényen a görögség minden korosztálya képviselve volt.
A rendezvény pozitív visszhangja megerősíti bennünk azt, hogy fontos a Magyarországon élő görög közösséget összetartani, illetve azt, hogy a fiatalabb generációnak ne kelljen évtizedeket várni, hogy találkozhassanak kortársaikkal.

Megtisztelő és egyben megható volt a Dimitriou család vendégszeretete és professzionális vendéglátása, a remek házias ételek ízei minden vendég számára gasztronómiai élményt nyújtottak.
A győri programhoz anyagi támogatást biztosított a III., a VI., a IX., a XIV., a XV., a XVI. kerületi görög nemzetiségi önkormányzatok, a Fővárosi Görög Önkormányzat, a Görög Ifjúsági Egyesület, a Nikosz Beloiannisz Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata.

Külön köszönet az MGOÖ Kulturális és Sport Bizottság tagjainak, és Thomou Zoinak a szervezésért és a esemény zökkenőmentes lebonyolításához nyújtott segítségért.
Az esemény főtámogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül a Miniszterelnökség volt.

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata közleménye

görög görög2 görög3 görög4 görög5 görög6 görög7

...megosztás