Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

GYÁSZHÍR

Elhunyt Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke, roma polgárjogi aktivista.
Setét Jenő kiemelkedő szerepet töltött be a jogvédelem, a kiszolgáltatott sorsú állampolgárok érdekeinek érvényesítésében, ott volt mindenhol, ahol méltánytalanság érte a roma közösség tagjait.
Több roma és nem roma jogvédő szervezet munkáját segítette aktivistaként az elmúlt évtizedekben, majd 2011-ben, a legutóbbi népszámlálás idején sok ezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, a békés felvonuláson egyre többen vettek részt büszkén, félelem nélkül, önmagukat vállalva. Aktív szerepet vállalt az Idetartozunk Egyesület és számos roma és nem roma közéleti személyiség által elkészült és támogatott Roma Minimum Programban, amelyben célul tűzték ki a hiteles esélyegyenlőségi programok és tényleges integráció megteremtését.
Számtalan közéleti vitában vállalt aktív szerepet, rendszeresen fellépett nem csak a roma közösség, de a kirekesztést elszenvedő más társadalmi csoportok érdekében is. Minden erejével küzdött a romák társadalmi befogadásáért, kérlelhetetlen őszinteséggel mutatott rá az elnyomást fenntartó mechanizmusokra.
„Abban sziklaszilárdan hiszek, hogy mindaz, amit a roma mozgalom el akar érni, az Magyarország javát szolgálja” – mondta 2020 októberében egy interjúban.
A halál 2022. január 25-én érte.
A nemzetiségi ombudsmanhelyettes és munkatársai osztoznak a család és a roma közösség fájdalmában, halálával pótolhatatlan veszteség ért valamennyiünket.

 

Setét Jenő

...megosztás