Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

KÖZLEMÉNY

Roma hősök – IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

A Roma hősök idén házhoz mennek

A Független Színház Magyarország október 21 – december 9. között negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben. A fesztivál évről évre új roma produkciókat, társulatokat és színészeket mutat be azzal a céllal, hogy roma hőstörténeteket és a roma színház sokszínű értékeit bemutassa.

Idén nyolc romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és magyarországi produkció mutatkozik be, amelyek a világ bármely részéről követhetők online, magyar és angol felirattal. Minden szerdán 19 órakor egy újabb felvételt tesz közzé a Független Színház Magyarország, majd az „előadások” után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben.

„Az elmúlt évszázadokban a roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. Az idei Fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival. Bízunk abban, hogy a drámák erőt és hitet adnak a nézőknek a mindennapokhoz” – Balogh Rodrigó, a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

A teljes műsor megtekinthető itt: https://independenttheater.hu/a-roma-hosok-iden-hazhoz-mennek/

Romániából három előadást hívtak meg az idei fesztiválra.

Bambina – a roma milliárdosnő

  1. október 21. 19:00 óra

Írta: Alex Fifea, Zita Moldovan, Andrei Serban.

Szöveg és dokumentáció: Alex Fifea, Andrei Șerban, Nona Șerbănescu, Mihai Lukács, Zita Moldovan

A romániai virágárusok történetén keresztül a történelem izgalmas szelete bontakozik ki előttünk. Az első roma virágárusok megjelenésétől kezdve, a virágárus-dinasztiák térnyeréséig láthatjuk, hogyan idomultak az idők változásaihoz a romák, míg el nem érkezünk Lina Georgescu, más néven Bambina virágbirodalmának létrejöttéig. A valaha élt legsikeresebb roma üzletasszony megújította a virágkereskedelmet, ügyesen építkezve a kommunizmus alatt, és megbirkózva a rendszerváltás utáni szabadpiaci helyzettel. Legfőbb célja az volt, hogy támogassa a hozzá hasonló fiatal roma nőket, ezért csak velük volt hajlandó dolgozni. Életének számos részletét egyik fiával készített interjúk alapján alkotta meg az ARTHUB csapata.

Az előadás román nyelven, magyar és angol felirattal lesz elérhető, majd online közönségtalálkozó következik az alkotók részvételével.

Perkucigó – Fekete-Lovas Zsolt élettörténete

  1. november 11. 19:00 óra

Előadja: Fekete-Lovas Zsolt

Írók: Székely Csaba és Fekete-Lovas Zsolt

Rendezők: Fekete-Lovas Zsolt, Bordás Attila, Dávid Péter

Fekete-Lovas Zsolt egyéni, stand-up elemekkel gazdagított koncertszínházi előadása, ami az identitásválság jeles példája. Romániai magyarként, eltitkolt cigány származással meglepő helyzetekbe sodródik. Az előadás párbeszéd a nézők és az alkotó között a cigányok sorsáról, főként a romániai egészségügyi rendszerben tapasztalt megkülönböztetésről.

 

Magyar nyelven, angol felirattal lesz látható.

Az előadást követően online közönségtalálkozót szervezünk az alkotókkal.

Romacen – A boszorkányok kora, roma fantasy

  1. november 25. 19:00 óra

Író: Mihaela Drăgan

Rendező: Tina Turnheim

 

Giuvlipen társulat „Romacen – A boszorkányok kora” című előadása hat roma cyber-boszorkány történetét meséli el, akik egy különálló, futurisztikus társadalmat hoztak létre: Romacent. Az utópisztikus, feminista berendezkedés saját norma- és szabályrendszer szerint működik, és létrejöttének oka, hogy tagjai nem kérnek többé a fehérek elnyomásából. A technológia és techno-varázserő felhasználásával lehetővé válik az időutazás, humanoid robotok megalkotása és egy irányított kibertámadás a nem romák ellen. A darab fontos kérdése, hogy eredeti eszméjéhez hűen az új világ valóban szolidáris tud-e lenni.

 

Az előadás román nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.

 

A darabot követően online közönségtalálkozó kezdődik az alkotók bevonásával.

 

thb-roma-heroes-festivalevent

 

image002

1146 Budapest, Izsó u. 5.

tel. 0036-1-383-26-93

fax: 0036-1-383-53-45

e-mail: romankulturalis.intezet@upcmail.hu

...megosztás