Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A nemzetiségi iskolákban is megkezdődtek az érettségik

A nemzetiségi iskolákban is megkezdődtek az érettségik

 A nemzetiségi fenntartású középiskolákban is biztosítottak az érettségi vizsgák feltételei – erről tartott sajtótájékoztatót Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és Szabóné Marlok Júlia intézményvezető a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium előtt .

Soltész Miklós ismertette: a német nemzetiség három, a szlovák két iskolában érettségiztet Magyarországon, míg a horvát, a román, a szerb és a görög egy-egy intézményben.
Az elmúlt években a nemzetiségek 91 óvodát, általános és középiskolát működtetnek, ennyit vettek át. Ez nyolcszoros növekedést jelent csaknem tíz esztendő alatt – közölte, megjegyezve, hogy egyes intézmények országos, míg mások helyi nemzetiségi önkormányzatokhoz tartoznak – emelte ki az államtitkár. Mintegy 15 ezren járnak ezekbe a létesítményekbe.
Jónak bizonyult az a döntés, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben otthoni tanításra tértek át – hangoztatta Soltész Miklós. Óriási változást, csúszást hozott volna az érettségire készülő, tudásukat bizonyítani akaró fiatalok életében, ha a kormány nem határozott volna így, és a pedagógusok nem valósították volna meg kiemelkedően a távoktatást – tette hozzá, a szülőknek is köszönetet mondva.
Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány idején letett érettségi talán a legkülönlegesebb megmérettetésük lesz a diákoknak.
Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke közölte, hogy 23 diák kezdte meg az érettségit két gimnáziumukban, Budapesten és Békéscsabán. Minden végzősük jelentkezett a megmérettetésre – jegyezte meg.
Néhány éve tehetséggondozási programot dolgoztak ki kormányzati támogatással. Ennek köszönhető, hogy egyre többen jelentkeznek az intézményeikbe – mondta Hollerné Racskó Erzsébet.
Szabóné Marlok Júlia, a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogy rendben megkezdődött az érettségi. Az ő intézményükben is betartják az egészségügyi szabályokat. A védőfelszereléseket megkapták, minden diák megérkezett a hétfői vizsgára – jelezte.
Az érettségi megtartására nagy szükség van a diákok továbbtanulása szempontjából – jelentette ki Szabóné Marlok Júlia.
Az igazgató közölte: idén 160 millió forintot kaptak a kormánytól arra, hogy kicseréljék az iskola nyílászáróit. Az intézmény 1992 óta működik a jelenlegi helyén, komolyabb felújítások azonban csupán az utóbbi években történtek, ami a fenntartónak, az Országos Szlovák Önkormányzatnak is köszönhető – fűzte hozzá.

(Fotó: MTI 2020. május 4.)

 

sajtótájékoztató 2020. 05. 04.

...megosztás