Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Küzdelem a koronavírus ellen

Küzdelem a koronavírus ellen

Koronavírus: szerdán vészhelyzetet rendelt el a magyar kormány. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata vezetősége a kezdetek óta figyelemmel kíséri a kialakult – és rendkívül gyorsan változó – helyzetet.

 

Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke szerdán levélben fordult az MNOÖ hivatalának munkatársaihoz, az Önkormányzat által fenntartott intézmények, valamint a regionális irodák vezetőihez. Abban mindenekelőtt a további megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt kérte, az intézményvezetők a családok, a munkatársak és a résztvevők érdekében valamennyi a közeljövőre tervezett nagyobb rendezvényt, ünnepséget, versenyt mondjanak le. Az elnök arra kérte a magyarországi német egyesületeket, egyéb szervezeteket, hogy ők is járjanak el hasonlóképp.

 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este bejelentést tett a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről. Abban többek között arról is szólt, hogy március 16-tól (hétfőtől) bezárnak a hazai iskolák, tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be. A tanároknak digitális eszközök segítségével kell folytatniuk a tanítást. Az ezzel kapcsolatos részletek, segédanyagok hétfőre várhatók.

 

Mindez értelemszerűen érinti a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint a települési német önkormányzatok által fenntartott intézményeket is. Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke arra kérte az említett iskolákat fenntartó önkormányzatokat, valamint az intézmények vezetését, hogy a kormányzati intézkedések szerint járjanak el.

 

A fenntartók maguk dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról és működéséről – ezt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján jelentette be. Az erről szóló kormányrendelet még szombaton megjelent.

 

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fenntartásában működő óvodákban hétfőtől ügyeletet rendeltek el, de Englenderné Hock Ibolya elnök ezúton kéri a szülőket, hogy amennyiben meg tudják oldani, határozatlan ideig tartsák otthon a gyermekeiket.

 

FONTOS: Kérjük, kövesse az MNOÖ hivatalos Facebook-oldalát, ahol folyamatosan tájékoztatást adunk a német önkormányzati fenntartású oktatási intézmények rendkívüli működésével kapcsolatban.

 

...megosztás