Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

GYÁSZHÍR

Hosszan tartó betegség következtében, életének 63. évében a tegnapi napon elhunyt Szentandrássy István, Kossuth-díjas, roma nemzetiségű festőművész.

Szentandrássy István állami gondozottként nőtt fel, mestere a szintén roma származású Péli Tamás volt, akit Csapon, egy gyermektáborban ismert meg. Itt találkozott először a cigány kultúrával és identitással is.

Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. A roma származású képzőművész a cigányság hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, valamint példaértékű művészetéért 2012-ben Kossuth-díjban részesült.

Képei állandó tárlaton megtekinthetők a Magyarországi Roma Parlamentben, de a Néprajzi Múzeum és a Magyar Művelődési Intézet gyűjteményében is szerepelnek festményei. Két tervrajzát és négy portréját beválogatták a 2009-es Cigány festészet című albumba.

Nyugodjék békében!

...megosztás