Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ferkovics József kiállítása az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Ferkovics József kiállítása az Országos Idegennyelvű Könyvtárban
Helyszín: 1056, Bp., Molnár u. 11.
Megnyitó időpontja: 2020. január 31. 17.00 óra
Köszöntőt mond: Langerné Victor Katalin

A kiállítást megnyitja: Pataki Gábor művészettörténész

A rendezvény a Romano Instituto támogatásával jött létre.

A kiállítás február 28-ig látható.

Ferkovics József képzőművész kiállításának megnyitója és könyvbemutatója az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

web1

2020. január 31-én, pénteken nyílik Ferkovics József kiállítása az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A könyvtár két kiállító terében 2020. február 28-ig látható kiállítás megnyitóján Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár mond köszöntőt. A tárlatot Pataki Gábor művészettörténész nyitja meg.

A Szombathelyen élő Ferkovics Józsefről a Szülőföld Kiadó jelentette meg a bemutatásra kerülő albumot. A kötet rendszerezve mutatja be a roma festőművész elmúlt tíz évének legjellegzetesebb alkotásait.

Ferkovics József jelenleg Szombathelyen él, magaválasztotta szülőföld gyanánt.
Letenyén született 1961-ben, szülei válása és anyja betegsége miatt állami gondozásba került. Nem volt kötődése a cigánysághoz, amíg fel nem nőtt, és meg nem ismerte szüleit.
Beavatását a cigány kultúrába a könyvek és népes barátai adták. Pécsett – miközben vájártanuló volt Komlón – képezte magát Horváth János grafikusművésznél a képző- és iparművészeti középiskolában.1982-ben Budapestre költözött és a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult, de három év után megszakította tanulmányait, megnősült. Egy ideig bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját. 1989-ben Nagykanizsára költözött, ahol éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel – így enyhítve az alkotói munka iránti vágyát. Grafikusként vált ismertté, de olthatatlan vágya színek kavalkádja iránt önképzéssel teljesedett ki.

Mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. Kedvelt témái: az emberek, a szegénység és a természet. Számos stílusban alkot, mégis van egy saját, csak rá jellemző egyéni kifejezésmódja. Grafikái közül a holokausztot ábrázoló sorozata a leghíresebb, amely többek között a Pávai utcai Holokauszt Emlékközpontban is kiállításra került.

Tematikus és csoportos kiállításokon szerepeltek képei, Budapesten, Magyarország vidéki városaiban és külföldön, Berlinben, Londonban, Nápolyban, Pekingben és Washingtonban. Művei megtalálhatók a Roma Parlament Képtárában, a Néprajzi Múzeumban, magángyűjtőknél és a Roma Képzőművészeti Gyűjteményben. Számos grafikáját és festményét beválogatták a 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumba. Köztéri falfestései is ismertek.

Művészetéről és életéről, Sárga, piros, kékFerkovics József útjai címmel Boros Ferenc és Rozmán László készített többszörös díjnyertes filmet.

...megosztás