Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

BÚCSÚZUNK

BÚCSÚZUNK

79 éves korában váratlanul elhunyt Szkevisz Theodorosz, a Theo Tours alapítója, tolmács és idegenvezető, a magyarországi görög közösség oszlopos tagja.

Szkevisz Theodorosz Északnyugat-Görögországban, a Lia nevű faluban látta meg a napvilágot 1940. február 14-én. A görög polgárháború idején sok más gyerekkel együtt menekítették ki a borzalmas életkörülmények elől a testvérháború baloldali résztvevői. Több hónapos albániai, jugoszláviai, romániai tartózkodást követően családegyesítés révén öccsével, Kosztasszal Magyarországra telepítették őket.

Az ELTE történelem-orosz szakán bölcsésztanulmányokat folytatott, később felvette a román szakot is. Görög, román és orosz nyelven tolmácsolt, fordított, ő volt az első hivatalos görög nyelvű idegenvezető Magyarországon. Az IBUSZ-nál, majd 26 éven keresztül saját utazási irodájában dolgozott az idegenforgalomban.

1995–2003 között a Görög Országos Önkormányzat és a Fővárosi Görög Önkormányzat elnökhelyettese, majd 2003–2007 között a Görög Országos Önkormányzat elnöke. Egészen 2011-ig az országos önkormányzat tagja volt. A kisebbségi önkormányzatok magyarországi megalakulása óta képviselte szószólóként a görög nemzetiséget a XVI. és a XVII. kerületben, illetve képviselőként a XVIII. kerületben.

Elnöksége alatt, 2003-2007 között alakult meg a Magyarországi Görögök Kutatóintézete, intézményesítve lett a görög nyelv hazai oktatása, amikor létrejött a 12 Évfolyamos Görög Kiegészítő Nyelvoktató Iskola, beindult a zeneoktatás, jelentős mértékben fejlődött a könyvtár. Havilappá alakult az Ellinizmosz című lap, és rendszeresen megjelent a Kafeneio folyóirat is. A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata 2015-ben tiszteletbeli elnökévé választotta.

A Barátság folyóirat barátja, előfizetője és olvasója volt. A szerkesztőség is tisztelettel adózik emlékének.

...megosztás