Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A budapesti Fazekas Ella lett a Vitázik a világ ifjúsága első helyezettje

Sajtóközlemény

2019.05.30

 A budapesti Fazekas Ella lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjének idei győztese

A németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a mai országos döntőben heves vitát folytatott a következő kérdésről:

 „Vetítsenek-e Magyarországon több filmet eredeti nyelven?”

A vitában nem csak a jobb ténybeli tudás volt döntő, hanem az is, hogy a résztvevők tárgyilagosan és korrekten ütköztessék a nézeteiket. Fontos volt tehát odafigyelni egymásra és megérteni az ellenkező oldal véleményét. Fel kellett tárni az esetleges ellentmondást az ellenérvekben, és meggyőzően alá kellett támasztani a képviselt nézeteket.Retorikai képességeiről végül Fazekas Ella, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium diákja győzte meg leginkább a zsűrit. Ő és a második helyezett Jakubovics Gergely, a budapesti Karinthy Gimnázium tanulója képviselik Magyarországot a XIII. nemzetközi döntőben 2019. október 10-én Budapesten.

 

Fazeka Ella a vetélkedő után elmondta: „A Vitázik a világ ifjúsága próbára tette a kitartásomat, fejlesztette a némettudásomat, megtanított magabiztosan fellépni és önbizalmat adott. Sok új barátot szereztem, akikkel a verseny alatt szinte egy kis család lettünk.”

 

Helyezések:

  1. Fazekas Ella, Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest
  2. Jakubovics Gergely, Karinthy Gimnázium, Budapest
  3. Czentnár Enikő, ELTE Trefort Gimnázium, Budapest
  4. Kavalecz László, DE Kossuth Gimnázium, Debrecen

 

A projekt fejleszti a vitakészséget, demokratikus párbeszédre ösztönöz, és egyúttal tükrözi Európa nyelvi sokszínűségét. A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn 12 közép-kelet-európai országból 180 középiskola mintegy 3000 tanulója vesz részt. A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője – a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

 

Magyarországon a projektet a Hanns Seidel Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária, az ELMŰ-ÉMÁSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság támogatja.

Az országos döntő fővédnöke Dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára volt.

 

Fotó: Selmeczi Tamás

Goethe Intézet Budapest

Fazekas Ella

...megosztás