Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

SAJTÓMEGHÍVÓ – Megújult a Közép- és Nyugat-Európában egyedülálló ortodox múzeum és a szerb székesegyház Szentendrén

miniszterelnokseg

SAJTÓMEGHÍVÓ

 

Megújult a Közép- és Nyugat-Európában egyedülálló ortodox múzeum és a szerb székesegyház Szentendrén

A magyar és a szerb kormány támogatásával teljeskörűen felújították a Szerb Egyházi Múzeumot. A Közép- és Nyugat-Európában egyedülálló ortodox egyházművészeti- és történeti gyűjteményben új állandó kiállítás is nyílik. A hazai szerb nemzetiség életében kiemelkedő eseményen magas rangú szerb egyházi és állami küldöttség vesz részt. Ünnepi beszédet mond Őszentsége, Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház feje, Belgrád és Karlovci metropolitája, Ipek érseke; Lukiján, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke; Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A múzeumot és látogatóit a pátriárka áldja meg. Az eseményen részt vesz Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter; Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete; Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza elnöke, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnöke; Nikola Selaković, a Szerb Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Szerbia elnökének személyes megbízottja; Tatjana Djukanovic, a Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának kabinetfőnöke; Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

Másnap, május 26-án vasárnap délelőtt Irinej pátriárka megáldja a külsőleg megújult szerb ortodox székesegyházat és ünnepi szent liturgiát celebrál a jelenlevő püspökökkel. A liturgia végeztével előbb a pátriárka, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mond ünnepi beszédet. Az eseményen részt vesz Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője. A pátriárka látogatása része a Szerb Ortodox Egyház autokefalitása elnyerése 800. évfordulója ünnepségsorozatának.

Vasárnap délután Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az Országházban fogadja Irinej pátriárkát és kíséretét. Az eseményen részt vesz Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete és Alexov Lyubomir, a magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója.

A múzeumátadó időpontja: 2019. május 25., (szombat) 13.00

Helyszíne: Szerb Egyházi Múzeum – 2000 Szentendre, Pátriárka utca 5.

Az ortodox szent liturgia időpontja: 2019. május 26. (vasárnap) 9.30

Helyszíne: Szerb Ortodox Székesegyház – 2000 Szentendre, Alkotmány utca

A parlamenti látogatás időpontja: 2019. május 26. (vasárnap) 16.00  (A látogatás során vágóképek, utána interjú készítése lehetséges.)

Helyszíne: Országház – 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

Az események regisztrációhoz kötöttek, kérjük a sajtó munkatársait, hogy részvételi szándékukat a sajto.enat@me.gov.hu címen jelezzék május 25-én 9 óráig.

A vasárnap délutáni parlamenti látogatáson való részvételhez május 24-én, pénteken 12 óráig kérünk regisztrációt az okmányukban szereplő pontos nevükkel és születési dátumukkal. Belépés a XXVIII-as kapun, a látogatóközpontnál.

 További információ:
30/234 7422

...megosztás