Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Január 12-én, szombaton kerül sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján az országos Gálára Budapesten, a Kongresszusi Központban

web1

SAJTÓMEGHÍVÓ ÉS -KÖZLEMÉNY

Idén 23. alkalommal kerül sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára. Minden esztendő januárjának második szombatján ünnepeljük az első ízben 1994 decemberében megválasztott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóját.  

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) ez alkalomból 2019. január 12-én a Budapest Kongresszusi Központban (Budapest, Jagelló út 1-3.) 15 órai kezdettel gálaműsort rendez, amelyre a sajtó képviselőit is szeretettel várjuk.

Schubert Olívia, az MNOÖ elnöke köszöntője után ünnepi beszédet mond Prof. Dr. Bernd Fabritiusa Német Szövetségi Kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja.

Az országos német önkormányzat nemrégiben elhunyt elnöke, Heinek Ottó emlékének szentelt gálaműsor keretében adjuk át a hazai németek legmagasabb kitüntetését, a „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt”. Az idei év díjazottjai:

Emmert József

Emmert József 1963-ban született a Baranya megyei Véménden, jelenleg Baján él és dolgozik. A magyarországi németség érdekében kifejtett tevékenysége mindenekelőtt a zenei és tánchagyományok továbbéltetéséhez kapcsolódik.

Fiatal éveiben több szálon is kötődött Pécshez, ahol közép- és főiskolai tanulmányai mellett nagy hangsúlyt fektetett a hagyományápolásra: 17 esztendőn át kísérte harmonikán a Leőwey Táncegyüttest, 15 éven működött közre hagyományőrző néptánctáborokban és táncházakban, évtizedeken át volt tagja a Schütz Zenekarnak. A Magyarországi Német Fiatalok Közösségének alapítói közt volt, ő vezette az említett ifjúsági szervezet egységeként létrejött véméndi baráti kört, részt vett szülőfaluja német nemzetiségi önkormányzatának munkájában, továbbá a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa Kórus Szekciójának alelnöke is volt.

Jelenleg a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Közművelődési Intézményegységét vezeti, és harmonikán kíséri az iskola tánccsoportját, kórusát, valamint a bajai Rosenkranz Kórust.

Fuchs János

Fuchs János 1952-ben született a Fejér megyei Mányon, ma is szülőfalujában él és dolgozik. Legfőbb küldetése a magyarországi német hagyományok ápolása, megtartása és továbbadása.

A helyi óvodában, illetve általános iskolában az ő kezdeményezésére és irányításával kerülhetett sor a német nemzetiségi nevelés és oktatás bevezetésére. A település neki köszönheti a német nemzetiségi néptánccsoport és a fúvószenekar létrejöttét, valamint a helyi közösségi ház meglétét. Éveken át odaadóan tartotta a kapcsolatot a Mányról Németországba elűzött családokkal, ebből alakult ki egy máig aktív partnerkapcsolat Leimen településsel.

Fuchs János tagja volt a Magyarországi Németek Szövetségének és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének; jelenleg a Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Fejér Megyei Német Területi Nemzetiségi Önkormányzat tagja, a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Dr. Gerner Éva

Gerner Éva a Tolna megyei Bátaszékről származik, Pécsett él és dolgozik. Egész pályáját a német nemzetiségi újságírásnak szentelte.

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium Német Nemzetiségi Tagozatán érettségizett, majd germanisztikát és történelmet tanult a greifswaldi Ernst Moritz Arndt Egyetemen.

Már gimnazistaként lelkesen követte a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójának 1978-ban indult német nemzetiségi műsorát, amellyel először riportalanyként került kapcsolatba. Akkoriban még maga sem tudta, hogy hosszú időn át a német szerkesztőség lesz a munkahelye. 1984 óta dolgozik az Unser Bildschirm című német nemzetiségi magazin szerkesztő-műsorvezetőjeként. Újságíró-iskolát, számos szakirányú továbbképzést végzett el. Filmjeiben szívesen foglalkozik a magyarországi németek történelmével, néprajzával, nagy örömmel veszi, ha nyelvjárást használva készíthet interjút.

Az idei évben tizenhatodik alkalommal adjuk át a Koch Valéria Díjakat, melyeket magyarországi német középiskolások kaphatnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján, valamint friss diplomások német nemzetiségi témában megírt kiváló diplomamunkájukért. A díjat a pécsi Klász Bettina (a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanulója), a babarci Stefán Petra (a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Gyakorló Szakgimnáziumának tanulója), az újhartyáni Szolnoki Vivien (a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója), valamint a sombereki Berek Bernadett (a bajai Eötvös József Főiskola végzett hallgatója) és a mecseknádasdi Sós Gabriella (a Pécsi Tudományegyetem és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett hallgatója) vehetik át.

Immár hagyomány, hogy a műsor közreműködői a legszínvonalasabb német nemzetiségi együttesek, illetve kulturális fesztiválokon elismerést szerzett kultúrcsoportok közül kerülnek ki. Az idei gála fellépői: a Vecsési Fúvószenekar, a Sax Buam nevű családi zenekar, a Magyarországi Német Színház társulata, a Dorogi Német Önkormányzat Gyermekkórusa, a Biatorbágyi Füzes Táncegyüttes gyermektáncosai, a Városlődi Heimatklang Énekkar, a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar, nyelvjárási történeteket előadó tanulók (Bényi Dávid, Klein Léna, Gerner Hannes, Forray Kata), a veszprémi Lovassy László Gimnázium Német Nemzetiségi Kórusa, a Katona Családi Zenekar, valamint a Véméndi Német Nemzetiségi Táncegyüttes. A gála szünetében a Bergländer Buam Zenekar játszik.

Gala_2018_2_Foto_Peter_Máy Gala_2018_3_Foto_Peter_Máy Gala_2018_1_Foto_Peter_Máy

...megosztás