Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sajtóanyag

A Szlovén Rábavidékre látogatott tegnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságának államtitkára.

Az államtitkárt Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat (OSZÖ) elnöke és Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló fogadta Vas megyei körútján. A rendkívüli látogatás során felkereste azokat a helyszíneket, amelyeken legutóbbi, két évvel ezelőtti látogatása óta jelentős fejlesztések zajlottak, zajlanak. Megnézte a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templomot, amelynek belső rekonstrukciója a kormány 600 millió forintos támogatásával tavaly kezdődött. Majd Felsőszölnö kön ellátogatott a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolába, melynek tetőfelújítása, s az óvodába, melynek teljes rekonstrukciója e napokban is folyik.

web1A felsőszölnöki Keresztelő Szent János-templom megújult padjainál Kissné Köles Erika, Soltész Miklós, Ropos Márton
Fotó: Holecz Károly

Az Országos Szlovén Önkormányzat székházában az államtitkár megköszönte az önkormányzat és a parlamenti szószóló munkáját, amit az anyanyelv ápolása, az anyaországgal való kapcsolattartás és a nemzetiség érdekvédelme terén végeznek. Elmondta: nyolc év alatt több mint háromszorosára nőtt a kormány által a szlovén nemzetiség támogatására fordított összeg.

Fél év felkészülés

Az államtitkár bejelentette: a kormány úgy döntött, hogy már a nyáron elkészíti a jövő évi költségvetést, amit a napokban el is fogad az Országgyűlés. Így az érintetteknek fél évük lesz előkészülni a jövő évre. A 2019-es esztendőben újabb csaknem ötmilliárd forint jut majd a nemzetiségeknek.

Ezen belül a Szlovén Rábavidék vonatkozásában támogatni kívánják a kétvölgyi közösségi tér létrehozását, a felsőszölnöki templom külső felújítását, valamint az apátistvánfalvi plébániaépület zarándokszállássá alakítását és az orfalui tájház felújítását. Szóba került ezeken kívül a felsőszölnöki malomépület turisztikai célú hasznosítása, amennyiben a vételre jó megállapodást sikerül kötni.

web2Sajtótájékoztató az Országos Szlovén Önkormányzat tanácstermében – Kissné Köles Erika, Ropos Márton, Soltész Miklós
Fotó: Holecz Károly

Kissné Köles Erika kiemelte: jó döntés volt a nemzetiségi önkormányzatok kezelésébe adni a kétnyelvű iskolákat. A közeljövő legfőbb feladata a nemzetiségi pedagógusok, óvónők képzésének fejlesztése, munkájuk ösztönzése. Ropos Márton, az OSZÖ elnöke köszönetet mondott a kormány és az államtitkárság által támogatott fejlesztésekért. Egyúttal beszámolt arról is, hogy a magyarországi szlovénség más, akár határon átnyúló lehetőséget is megragad. Így például muravidéki partnerséggel létrehozták a Muraba Európai Területi Társulást, a magyar és a szlovén nemzeti közösségek által lakott területek fejlődésének elősegítésére. Ezenkívül megkezdődtek a tárgyalások egy gazdasági alap létrehozására. Ehhez a rábavidéki szlovén településeknek még az idén be kell nyújtaniuk egy gazdaságfejlesztési programot a Pénzügyminisztériumhoz, amely azt ellenőrzés után terjeszti majd a kormány elé.

VAOL.hu

...megosztás