Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Magyar tér és emlékpad létesült Tarnówban

image001

Sajtóközlemény

Magyar tér és emlékpad létesült Tarnówban

Június 27-28-án a Fekete Madonna zarándokvonat 800 anyaországi és határon túli területről érkezett utasa kereste fel a lengyelországi Tarnów városát. A Bem József szülővárosába tett kétnapos látogatás jelentős eseménye volt az 1848-49-es szabadságharc tábornokának szobránál megtartott koszorúzás és a lengyel-magyar barátság padjának avatása az emlékmű mellett, amelyen több mint ezren vettek részt.

A történelem során a két szabadságharcos nemzet számos módon segítette egymást, együtt védve a kereszténységet és ezzel egész Európát. Szabadságunkat hol Sztambullal, hol Berlinnel, hol Moszkvával szemben védtük – fogalmazott Soltész Miklós. Az államtitkár a 7-es cikkellyel kapcsolatos eljárásra utalva hozzátette: ma a brüsszeli bürokráciával szemben kell összefognunk. Mi kiállunk lengyel barátaink mellett, ők pedig mellettünk – fogalmazott. A Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerint örömteli, hogy Tarnów ma is eleven kapcsolatokat ápol a magyarsággal, a városban magyarbarát társaság működik, a pad a magyarok ajándékaként készült el és a czestochowai zarándokok fontosnak tartották felkeresni a várost.

Az avatás napján tartott ülésén Tarnów városi tanácsa úgy határozott, hogy az emlékmű körüli tér a jövőben a Plac Węgierski, azaz Magyar tér nevet viseli. A magyar zarándokok a gótikus székesegyházban szentmisén vettek részt, amelyet Andrzej Jeż, a Tarnówi Egyházmegye püspöke celebrált. Később felkeresték a városnak a magyar történelemhez kapcsolódó helyeit, így megtekintették az Erdélyi Panoráma c. körképet a város főterén álló múzeumban. A látogatáson részt vett Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke, Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul és Roman Ciepiela, Tarnów polgármestere, aki megköszönte a kiemelkedő számú magyar zarándok jelenlétét.

 

Egyházi, Nemzetiségi Kapcsolatokért és az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárság