Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Tamburazenekarok hatodik találkozóját rendezték meg szombaton

Tamburazenekarok hatodik találkozóját rendezték meg szombaton a Tolna megyei Bátán, ahol tizenöt együttes lépett színpadra, köztük a műfaj ismert hazai képviselői mellett ezúttal egy vajdasági együttes is bemutatkozott.

Az Ady Endre Művelődési Házban megrendezett programon helyi tamburások és elsősorban bajai, mohácsi, pécsi zenekarok játszottak, de fellépett a szentendrei Vujisics együttes, a Söndörgő, a besnyői Márványos, a fővárosi Babra együttes és a vajdasági Csantavérről érkezett Mendicus tamburazenekar is.

A találkozón délszláv, magyar és cigány népzenét hallhatott a közönség. Az esemény szervezője Balogh László, a bátai tamburazenekar bőgőse az MTI-nek elmondta, hogy Bátáról három együttes vett részt a szombati programon. A Balogh család főleg cigány népzenét játszó zenekara és az ifjúsági zenekar mellett a magyar népzenét, sárközi dalokat előadó Pántlika tamburazenekar is muzsikált. Szintén több csapat jött Mohácsról: a Poklade sokác, a Mohácsi Tamburazenekar cigány zenével érkezett, és színpadra léptek a szerb tamburás népzenét játszó, Dunai Lányok (Dunavkinje).

A találkozón, amelynek vendége volt a hagyományos cigány zenét képviselő Szilvásy Band, együtt játszottak a tamburások.

A magyarországi tamburás népzenei hagyományok egyik központja a déli határmente: Baja, Mohács, Bátmonostor, Hercegszántó. Balogh László megjegyezte: Bátán a 19. századra nyúlik vissza a tradíció, az első zenekart dédapja hozta létre. A fiatalok tanításában ma nagy szerepe van a bajai Danubia Alapfokú Zeneoktatási Intézménynek – tette hozzá.

A zenei program előtt megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól és az 1956-os árvízben meghalt bátaiakról, köztük cigány zenészekről is.

(MTI)

...megosztás