Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sajtóközlemény

„Parlamenti képviselővel is a magunk útját járjuk – ezt tettük eddig is”

111

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Parlamenti képviselővel is a magunk útját járjuk – ezt tettük eddig is”

A választások óta először ülésezett az országos német önkormányzat közgyűlése

Furcsán hangzik, hogy az egy mandátumunkkal azt mondjuk, hogy győztünk, de valóban ez történt – így foglalta össze a parlamenti választások eredményét Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatnak (MNOÖ) elnöke a szervezet közgyűlésének április 21-i tanácskozásán. A választások utáni első ülés egyik súlyponti témája a sikerrel zárult voksolás volt.

Heinek Ottó Ritter Imre német nemzetiségi képviselő nevében is megköszönte a német közösségnek a kampány során tanúsított összetartást és aktivitást: – Kellemes meglepetésként ért bennünket, hogy a német nemzetiségi névjegyzékbe regisztráltak több mint 80%-a ment el szavazni, és, hogy az MNOÖ listája a szükségesnél jóval több szavazatot kapott. Dacára minden sajtóhisztériának és annak, hogy sokan még az utolsó napokban is igyekeztek meggyőzni az emberekeinket, hogy iratkozzanak le a névjegyzékről. Ez az erős támogatottság egyúttal rendkívül komoly felelősséget is ró ránk. Fokozottan figyelnünk kell arra, hogy betartsuk azon ígéretünknek, amely szerint Ritter Imre pártok felett állva, csak a magyarországi németekért dolgozik majd a parlamentben. A munkáját az országos német önkormányzat vezetése, szakbizottságai és szakemberei segítik majd, iránytűként pedig az MNOÖ stratégiája szolgál. Ha ezzel a történelmi lehetőséggel a következő négy évben jól sáfárkodunk, akkor a jövőben szinte biztos a helyünk az Országgyűlésben.

A közgyűlés új taggal egészült ki, miután a geresdlaki Schulteisz Balázs letette esküjét. Azt követően a testület a tavalyi esztendő gazdálkodását értékelte. A gazdasági vezető elmondása szerint a 2017-es év az azt megelőzőkhöz hasonlóan stabil és kiegyensúlyozott volt: mind az országos német önkormányzat, mind pedig annak intézményei számos pályázati lehetőséggel éltek, költséghatékonyan működtek és pozitív mérleggel zártak. A beszámolókból kiderült, a tavalyi évben az MNOÖ több intézményén is építési beruházást hajtott végre: lezárult a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiuma pinceszintjének vízszigetelése, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont pedig egy-egy új sportlétesítménnyel bővült. Az utóbbi intézményben a menza bővítése, valamint az új osztálytermek kialakítása jelenleg is folyamatban van. Mint elhangzott, erre többek között azért van szükség, mert a népszerű pécsi oktatási központ a jövő tanévet az eddiginél több tanulóval kezdi meg. Az MNOÖ egyik nagyberuházása már hamarosan zárul: várhatóan még idén tavasszal átadják a városlődi Iglauer Parkban található, minden igényt kielégítően felújított ifjúsági tábort. A fejlesztésekhez az intézmények és az MNOÖ önerején túl az Emberi Erőforráson Minisztériuma járult hozzá, a Német Szövetségi Belügyminisztérium pedig az iskola, illetve a tábor berendezési tárgyainak beszerzését támogatta.

A német belügyminisztérium az országos német önkormányzaton keresztül egyébként 2018-ban is támogatja a magyarországi német közösséget. Az MNOÖ kulturális és médiabizottsága 43 német fúvószenekar, tánccsoport és kórus hangszerekkel és népviseletekkel való felszereléséről döntött és számolt be most a közgyűlésnek. Több másik forrásra jelenleg is pályázhatnak az igénylők.

3 1

...megosztás