Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Sajtóközlemény

image001EGYHÁZI, NEMZETISÉGI ÉS CIVIL TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Sajtóközlemény

Bolgárok és magyarok hasonlóan látják Európa helyzetét

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára bolgár egyházi és nemzetiségi vezetőkkel folytatott tárgyalást Budapesten. A találkozón áttekintették a hazánkban élő bolgár nemzetiség helyzetét, valamint szó esett a két nép hasonló helyzetértékeléséről a keresztény Európa és a nemzetállamok határainak védelmét illetően.

Az Országházban tartott találkozón részt vett Antonij, a Bolgár Ortodox Egyház nyugat- és közép-európai metropolitája, Atanaszij archimandrita, az egyházmegye püspöki titkára és a budapesti bolgár ortodox templom lelkésze, Varga Szimeon, a magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

Soltész Miklós örömmel idézte fel Bulgáriában tett látogatását, valamint a bolgár állami, egyházi és nemzetiségi vezetőkkel Bulgáriában és Magyarországon történt találkozásait. Az államtitkár szerint a két nép jól megérti egymást, aminek alapját a keresztény gyökerek és a hasonló történelmi tapasztalatok adják. Antonij metropolita, akinek egyházmegyéje több európai országot is magában foglal, elismeréssel szólt a magyar kormány kiemelkedő egyház- és nemzetiségi politikájáról, amellyel támogatja az itt élő bolgár közösség nemzeti és vallási identitásának megőrzését.

Varga Szimeon szerint egyértelműen pozitív eredményei vannak a nemzetiségi szószólói rendszer bevezetésének, amely a két ország kiváló diplomáciai kapcsolataiban is megmutatkozik. A bolgár nemzetiségi szószóló emlékeztetett a bolgár miniszterelnök-helyettes január végi magyarországi látogatására, aki szintén elismeréssel szólt a két ország kapcsolatáról és a magyar kormányzati lépésekről. Muszev Dancso köszönetét fejezte ki azért, hogy a magyar kormány támogatásával ebben az évben megvalósulhat a budapesti Bolgár Művelődéi Ház felújítása, bővítése. A magyar kormány 204 millió forinttal, a bolgár kabinet pedig 300 ezer euróval (90 millió forint) támogatja a Vágóhíd utcai épület rekonstrukcióját, amely a megújulást követően az itt élő bolgárok méltó kulturális, közösségi és egyházi központja lesz. A bolgár önkormányzat elnöke szerint a hazánkban élő bolgár nemzetiség számára szimbolikus jelentőségű az épület, ezért annak támogatása a bolgár-magyar barátság kiemelkedő jele. Atanaszij archimandrita köszöntét fejezte ki a Magyarországon élő bolgárok sokrétű támogatásáért, amely lelki és szellemi téren is sokat jelent az itteni közösségnek. Mint mondta, a bolgár templom mellett a megújuló közösségi házban is helyet kapnak majd vallási programok.

Kontinensünk helyzetéről szólva a felek egyetértettek abban, hogy Európát a keresztény értékrend és kultúra tette naggyá és élhetővé. Bolgárok és magyarok hasonlóan látják Európa helyzetét, ragaszkodnak a kereszténység megőrzéséhez és határaik védelméhez, amellyel egész Európát is védik – fogalmazott Soltész Miklós. Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg adó Bulgária számíthat Magyarország támogatására, a két ország mindent meg fog tenni a kereszténység és a nemzetállamok szerepét gyengíteni akaró, valamint az illegális migrációt támogató vadliberális törekvések ellen – jelentette ki az államtitkár.

Budapest, 2018. február 12.

Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért
Felelős Államtitkárság
H-1054 Budapest, Báthory u. 10.
Telefon: +36 (1) 795 33 46
E-mail:    sajto@emmi.gov.hu