Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Bajai karácsonyi vásár

web1

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. december 7.

Német nemzetiségi adventi hagyományok életre keltve

Sváb szoba a „Nemzetiségek karácsonyi asztala” program keretében Baján

A bajai karácsonyi vásár forgatagában áll egy faházikó, mely a város nemzetiségeinek adventi tradícióit hivatott bemutatni. Nap mint nap látogatók sora áll meg néhány percre a sváb szoba előtt, és hagyja magát visszarepíteni egy kicsit a régi időkbe. A hagyományok azonban nem csak a múlthoz kötődnek, sok családban mind a mai napig ápolják őket – advent első hetében pedig minden érdeklődő bepillantást nyerhet a magyarországi németek hagyományainak világába.

A „Nemzetiségek karácsonyi asztala” program keretében hétről hétre új berendezést nyer egy kis faházikó, hogy bemutassa a látogatóknak a bajai nemzetiségek karácsonyi szokásait. A kezükben forralt borral sétálgató, karácsonyi hangulatba mártózó járókelők megtekinthetik, hogyan készültek régen a bácskai nemzetiségi családok az ünnepre, hogy díszítették fel otthonukat, milyen hagyományokat, szokásokat követtek. Az eseménysorozat december 2-án a magyarországi németek kiállításának hivatalos megnyitójával vette kezdetét, mely közel száz látogatót vonzott. A megnyitó méltóságteljes és kellemes hangulatához nagyban hozzájárult Glasenhardt János, a Bács-Kiskun Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének hagyományokról szóló beszéde mellett a Vaskúti Német Egyesület és a Bácska Német Kulturális Egyesület tagjainak fellépése, akik alkalomhoz illő karácsonyi dalokat énekeltek az elmaradhatatlan harmonikaszó mellett, miközben az ünnepség résztvevőit és az arra járókat finom süteményekkel kínálták.

A „Nemzetiségek karácsonyi asztala” programsorozat egy új kezdeményezés, melynek elindítója Baja városa volt, az ötlet pedig a Német Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége és a Bács-Kiskun Megyei Német Önkormányzat együttműködésével valósult meg. A sváb szobát úgy rendezték be, mintha egy 20. század eleji parasztház nappalijába pillantanánk be: díszes fehér terítős asztalka tradicionális karácsonyi dekorációval és hagyományos süteményekkel, szentképek és családi fotók a falon. A tárgyak magángyűjtemények részét képezik. A szoba sarkában aszalt gyümölcsökkel, dióval, mézeskaláccsal és pattogatott kukoricából készült füzérrel díszített karácsonyfa áll. Az asztalon a szállást kereső szent családot ábrázoló kép is látható, amelynek Baján és környékén ma is élő hagyománya van: december 15-től kilenc napon át jár körbe családról családra, és együtt imádkoznak és énekelnek előtte. A kiállítás tárgyai között egy ajándékokkal teli fehér hímzett kendőt is találunk. Ezt a gyerekek tíz éves korukig kapták a keresztszüleiktől karácsonyra, s általában jól látható helyre, az ablakba állították.

A falon kétnyelvű plakátok az adventi időszak hagyományait ismertetik. A kiállítás szervezője, Knollné Bakonyi Andrea, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata bajai regionális irodájának vezetője szerint a magyarországi németek közösségének tagjai nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy hagyományaikat őrizzék, ápolják és gyerekeiknek is továbbadják, a kicsik például a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő köszöntő szövegeket a helyi német nyelvjárásban is megtanulják.

A Baja környéki németek korábbi és jelenlegi hagyományait bemutató kiállítást a székelyek és a bunyevácok adventi szokásainak, tradícióinak, dekorációinak bemutatása váltja majd. A kezdeményezés egy nosztalgikus és hagyománytisztelő gondolattal gazdagítja a szokásos karácsonyi vásárt.

...megosztás