Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Belgrádban tárgyalt Semjén Zsolt és Soltész Miklós

image001

Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság

SAJTÓközlemény

Belgrádban tárgyalt Semjén Zsolt és Soltész Miklós

Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője, Belgrád metropolitája november 23-án hivatalában fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest és Soltész Miklóst, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárát.

A miniszterelnök-helyettes átadta Orbán Viktor miniszterelnök meghívását a pátriárka részére, melyet Őszentsége köszönettel és örömmel elfogadott. A látogatásra várhatóan a jövő évben kerül sor.

A szerb ortodoxia vezetőjét a magyar kormány nemzetpolitikájáról Semjén Zsolt, egyház- és nemzetiségpolitikájáról Soltész Miklós tájékoztatta. A miniszterelnök-helyettes elmondta: a határon túli magyarok támogatása nem gyengíti, hanem erősíti azokat az országokat, ahol élnek. Az államtitkár beszámolt a Magyarországon élő szerbek támogatásairól, valamint részletesen áttekintette a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye folyamatban levő ügyeit, fejlesztéseit. A pátriárka a két nép kapcsolata és Európa keresztény identitásának megőrzése szempontjából egyaránt nagyon előremutatónak nevezte a magyar kormány pozitív viszonyulását a szerb nemzetiséghez és a Magyarországon működő szerb egyházhoz.

Irinej pátriárka elismeréssel szólt a szerb-magyar politikai és társadalmi kapcsolatok javulásáról, valamint kifejezte meggyőződését, hogy Európa stabilitását csak erős nemzetállamokkal lehet garantálni. A kontinensre nehezedő migrációs nyomás kapcsán a szerb ortodoxia vezetője hangsúlyozta: Magyarország és Szerbia joga, hogy a saját jövőjéről szabadon, minden külső kényszertől mentesen dönthessen. A pátriárka szerint történelmi felelősség a keresztény gyökerű és kultúrájú közép-európai nemzetek összefogásának, valamint a keresztény egyházak egységének előmozdítása.
A tárgyalást követően Semjén Zsolt, Soltész Miklós és Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke felkeresték a belgrádi osztrák-magyar hősi temetőt, ahol a püspök imádsága után megkoszorúzták az I. világháborúban elesett katonák sírját. A megemlékezésen részt vett Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

Budapest, 2017. november 24.

EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

...megosztás