Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ülésezett az MNOÖ közgyűlése

MNOÖ

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. szeptember 19.

A cél a minőség, a fenntartható fejlesztés

Oktatási és kulturális ügyekről, valamint a jövő évi választásokról is egyeztetett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése

Fókuszban az intézmény-felújítás, valamint az oktatás és a kultúra: elsősorban létesítményeinek és oktatási hálózatának fejlesztését érintő témákkal foglalkozott legutóbbi ülésén a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése. A testület szeptember 16-án Pilisvörösváron megtartott tanácskozásán mind emellett az is elhangzott, hogy az országos önkormányzat vezetése már számos érintett szervezettel és aktivistával egyeztetett a parlamenti választásokra való felkészülésről. Mint ismert, a magyarországi németek minél több választópolgárt kívánnak meggyőzni arról, hogy vetessék fel magukat a német nemzetiségi névjegyzékbe, majd szavazzanak az MNOÖ listájára. A cél ugyanis az, hogy a németek 2018-tól szószóló helyett teljes jogú képviselőt delegáljanak az Országgyűlésbe.

Pozitív mérleggel zárta az esztendő első felét az MNOÖ, még úgy is, hogy miközben több beruházás is megvalósulhatott az általa fenntartott oktatási intézményekben, több már elnyert támogatás még meg sem érkezett az önkormányzat számlájára – hangzott el az ülésen. Megoldódott végre a fővárosi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium kollégiumi épületszárnyának vízszigetelése is, valamint új sportlétesítményekkel bővült a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont – sőt, utóbbiban a menza bővítésének előkészítése is megkezdődött. Az említett beruházások túlnyomórészt önerőből valósulnak meg, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta őket.

Az infrastrukturális beruházások mellett magas szintű szakmai munka folyt az MNOÖ oktatási központjaiban – derült ki a tavalyi tanévről szóló beszámolókból. A közgyűlés értékelte a tanulmányi, verseny- és nyelvvizsga-eredményeket. A sikereket egyelőre újdonságnak számító módszerek is segítik: Pécsett például egynyelvű német óvodai csoportok és általános iskolai osztályok működnek, a győri Audi Hungaria Iskola alsó tagozatán pedig Németországból néhány évre hazánkba érkezett diákok magyar gyerekekkel közös osztályokban, különleges tanterv szerint tanulhatnak. Elhangzott, külön öröm az, hogy a mindenekelőtt a magyarországi németség értékeinek továbbhagyományozására és a német nyelv magas szintű átadására fókuszáló iskolák egyre rangosabb eredményeket érnek el a természettudományos tárgyakban is.

Az országos német önkormányzat évek óta szorgalmazza, hogy minél több települési német önkormányzat váljon óvoda, iskola fenntartójává. Az elmúlt néhány esztendő során átvett több mint 40 intézmény listája rövidesen tovább bővül, a közgyűlés ugyanis egyetértését adta a Veszprém megyei Úrkúton működő óvoda és általános iskola fenntartóváltásához. Ahogy az elődjeiben, úgy ebben az intézményben is adottak a német nemzetiségi oktatás-neveléshez elengedhetetlen személyi és tárgyi feltételek, a településen aktív német közösség működik, és a települési önkormányzat támogató hozzáállásának köszönhetően nem jelent kockázatot az intézmény átvétele.

A német nemzetiségi oktatás magas színvonalának érdekében neves szakemberek képviselik nemzetiségünket különféle szakértői testületekben A közgyűlés ezúttal arról is döntött, hogy a nemzetiségi közneveléssel kapcsolatos döntések szakmai előkészítésében közreműködő Országos Nemzetiségi Tanácsba továbbra is Englenderné Hock Ibolya oktatásügyekért felelős tanácsnokot delegálja. A hamarosan megalakuló Köznevelés-stratégiai Kerekasztal testületébe pedig a 13 nemzetiség egy közös embert delegál: Schindler Lászlót, az MNOÖ oktatási bizottságának elnökét. A társadalmi konzultációs szakmai testület javaslatot tehet, véleményt nyilváníthat és tanácsot adhat közneveléssel kapcsolatos döntések előkészítése ügyében.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata két kulturális intézménye, a Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház és a fővárosban található Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár (röviden Zentrum) is a közgyűlés elé terjesztette tavalyi tevékenységének beszámolóját. A teátrum arról tájékoztatott, hogy a 2016-ban lezajlott nagyszabású épület-felújítás ellenére is több mint 17 ezren látták a színház különféle előadásait. A felújítás évadában a társulat 19 darabbal lépett a közönség elé: volt közöttük klasszikus darab, víg- és mesejáték, ifjúsági és táncos-zenés darab is. A Zentrum az országszerte közkedvelt kezdeményezései – így az „Abgedreht!” címet viselő német ifjúsági filmes verseny; a „Blickpunkt”, a magyarországi német emberek és közösségek pillanatait megörökítő képek versenye; és a „TrachtTag” elnevezésű, a német népviseletet 21. századi megoldásokkal népszerűsítő közösségi megmozdulás – mellett számos értékőrző-értékteremtő beszélgetéssorozatot és egyéb kulturális rendezvényt szervezett. Mindemellett az interneten, telefonon, személyesen és kiadványok segítségével minden érdeklődőt tájékoztatott a magyarországi németekkel kapcsolatos ügyekről, eseményekről.

Folytatta választási felkészülését az országos német önkormányzat. Jórészt felálltak a megyei kampánystábok, elkészült a kommunikációs terv, valamint egy segédanyag is, amely az üggyel kapcsolatos felvilágosítás mellett a hasznos információkat tartalmaz a regisztrációval és magával a választással kapcsolatban. Zajlanak az egyeztetések – mind a német közösségen belül, mind pedig politikai szereplőkkel: Ritter Imre szószóló elmondta, lehetőség szerint minél több településre személyesen is el szeretne menni. Emellett az önkormányzat vezetői és a szószóló, mind a kormány-, mind pedig az ellenzéki pártokat tájékoztatja a magyarországi németek szándékáról.

1 2