Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Iskolafejlesztések és tanévnyitó a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának intézményeiben

MNOÖ

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. szeptember 1.

Befejeződtek a fejlesztések, indul a tanév

Baján új épületszárnnyal, Pilisvörösváron új sportudvarral várta tanulóit a német nemzetiségi iskola

Új létesítményekkel bővülve kezdte meg az új tanévet két német nemzetiségi oktatási központ. Ünnepélyes tanévnyitó keretében, szeptember elsején adták át a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának új épületszárnyát, és ugyancsak az első tanítási napon avatták fel a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium korszerűsített sportkomplexumát. Mindkét oktatási intézmény a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata érdekeltségébe tartozik.

Hatalmas épületegyüttes Baja kertvárosi negyedében, ahol az óvodásoktól a gimnazistákig mintegy ezer gyermek és fiatal tanulja a német nyelvet és ápolja a német nemzetiség kultúráját: ez a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, ahol az új tanévet egy új épületegyüttes átadásával egybekötve nyitották meg.

– „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája” – Szent-Györgyi Albertet idézte köszöntőbeszédében az intézmény főigazgatója. Scherer Gabriella hangsúlyozta, széleskörű együttműködés és fegyelmezett tervezői-kivitelezői munka példás eredménye a most elkészült új épületszárny. Annak megépítése azért volt elengedhetetlen, mert a tanulólétszám évről évre nőtt, emiatt pedig súlyos milliókat kellett kiadniuk arra, hogy külső termeket béreljenek. Az új objektum a régebbi épületrészekkel harmonikus egységet alkot: a szinte azonos homlokzati kialakítás mellett – az összetartozást jelképezve – ezt az épületrészt is híd köti össze a mellette állóval. A modern projektoktatást szolgáló berendezésekkel ellátott nyolc tanterem, csoportbontásokat szolgáló további két tanulószoba, tálalókonyhával egybekötött, közösségi funkciókra is kiválóan alkalmas étkező, és mindenütt barátságos, világos enteriőr található benne. Mindez mostantól a felső tagozatosok kényelmét szolgálja majd.

Arra törekszünk, hogy tanulóinkat az életre, a való világba történő kilépésre készítsünk fel – fogalmazott a főigazgató. – Ahhoz, hogy személyes fejlődésüket képesek legyenek előmozdítani, megfelelő önismeretre, a saját egyéni korlátaik és erősségeik pontos ismeretére van szükségük. A pedagógiai munkánk fejlesztését szolgáló programunkat, és azzal párhuzamosan az új osztálytermek kialakítását az élményalapú oktatáshoz igazítottuk.

Az összesen 1100 négyzetméter alapterületű épületrész 460 millió forintból épülhetett meg, amely összeget a Baja város, a magyar állam, a helyi, valamint az országos német önkormányzat által közösen működtetett intézményfenntartó közalapítvány maga teremtette elő. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió forintos támogatását elsősorban az új épület berendezésére fordították.

Scherer Gabriella azt mondta, a fejlesztések ezzel korántsem zárultak le. A következő kihívás a mindennapos testneveléshez szükséges terek optimális biztosítása a gyerekek számára. Az intézmény tervei szerint már hamarosan megépülhet egy kültéri fitneszgépekkel felszerelt sportpálya és egy nagyobb méretű tornaterem. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor az iskolának hamarosan már a sportolási lehetőségekért sem kell bérleti díjat fizetnie.

A pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban mind eközben megoldódott a tanulók mindennapos testmozgásának kérdése: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által fenntartott intézményben ugyancsak szeptember elsején avattak új létesítményt. A sportudvar két ütemben épült meg: elsőként a 82 méteres, négysávos futópálya távolugrógödörrel és súlylökő körrel készült el, másodjára pedig a többféle labdajátékra alkalmas sportpálya kapott ízületbarát rekortán burkolatot. A létesítmény egy részét díszburkolattal fedték, ezzel alkalmassá téve azt különféle szabadtéri rendezvények megtartására. Az EMMI ezt a beruházást is támogatta 10 millió forinttal, a fenntartó maga pedig összesen 20 millió önrészt tett hozzá. További mintegy 30 millió forintból kazáncsere valósulhatott meg, ami az iskola biztonságos működtetéséhez elengedhetetlen.

Az új pálya a mindennapos testnevelés mellett a versenyekre felkészítést és a tehetséggondozást is szolgálja majd – emelte ki tanévnyitó-pályaavató beszédében Szabóné Bogár Erika igazgató: – Tanulóink az elmúlt másfél évtizedben kiemelkedő eredményeket értek el a diákolimpiákon. Sportolóink közel ötven megyei bajnok címet szereztek, és az országos versenyekről is érmekkel, köztük diákolimpiai első helyezésekkel tértek haza. Jeleskedtek labdajátékokban, ritmikus gimnasztikában, de a legnagyobb és legtöbb siker atlétikai versenyszámokban született. Az új létesítmény a remények szerint további szép eredményekhez segíti majd a Schiller sportolóit.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a pilisvörösvári tanévnyitón kiemelte: tudatos az, hogy az önkormányzat országszerte elsősorban oktatási intézmények fejlesztésébe fektet, hiszen a színvonalas óvodák és iskolák jelentik a garanciát a magyarországi német gyermekek és fiatalok megtartására.

További információk:
http://www.mnamk.hu/
http://schiller-gymnasium.hu/

 

 

UBZ_EröffnungsbandFercsák Róbert, Baja polgármestere, Fülöp Attila helyettes államtitkár (EMMI), Scherer Gabriella intézményvezető és Zsigó Róbert  országgyűlési képviselő vágták át a szalagot Baján, az új épüleet-szárny átadásán

UBZ_Gebäude

UBZ_Klassenzimmer

Schiller_Eröffnungsband

A Schiller Gimnázium új sportközpontjának átadóján Bogár- Szabó Erika intézményvezető,  Soltész Miklós államtitkár (EMMI), Heinek Ottó elnök és Gromon István, Baja város polgármestere vágták át az avatón a szalagot

Schiller_Schuljahreseröffnung

...megosztás