Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól – 2017.08.02 – Nehru part

2017.08.04.

web1

Most már tudom, hogy óriási a felelősségünk, és e generáció tagjaként személy szerint nekem is óriási a felelősségem abban, hogy hogyan adom tovább e történeteket a gyermekeimnek – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerdán, a roma holokauszt emléknapján a fővárosi Nehru parton.

A Roma Club Kulturális és Közösségépítő Alapítvány, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ közös megemlékezsét tartott augusztus 2-án a Nehru parton, a holokauszt roma áldozatainak emlékművénél.

Vadászi István

Vadászi István, a Roma Club Alapítvány alapítója beszédében kiemelte, hogy meglátása szerint minden népirtás és hasonló gonoszságok alapja az emberi tudás logikai és erkölcsi összekuszálódása. A logika és az erkölcs lehetővé tette a logikátlan és erkölcstelen valóságot! 

Vadászi István nagyon fontosnak tartja, hogy az életet, a művészetet, a tudást, a hitet, a tapasztalatot figyelembe véve ismerjük meg egymást, törekedjünk arra, hogy empatikusabbá váljunk, miközben nem feledhetjük a holokauszt tényét.

Vadászi István úr beszéde

Csóka János Pál

Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetisgi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: “a mai nap a csend és a némaság napja, amikor fejet hajtva emlékezünk az auschwitz-birkeanui haláltáborban egyetlen éjszaka meggyilkolt közel háromezer testvérünkre”.

Csóka János Pál kiemelte, hogy a mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. Bár hangunk halk, hitünk és bátorságunk elég erőt ad ahhoz, hogy megtartva őseink, apáink és anyáink tanítását, leküzdjük a sors által teremtett akadályokat. A roma holokauszt emléknapja egy olyan közös pont számunkra, amely kötelez minket a világ jobbá tételére.

Csóka János Pál úr beszéde

Dr. Szeneczei Balázs

Dr. Szeneczei Balázs főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott:
a borzalom, a pharrajimos azonban nem a gázkamrában kezdődött, soha nem ott kezdődik. A borzalom ott kezdődik, amikor valaki nem az embert, hanem csupán annak másságát látja a másikban.

Személyes hangvételű beszédében Szeneczey Balázs arról beszélt: “Legtöbben úgy vagyunk vele, hogy gyerekként szívesen hallgatjuk nagyszüleinktől azt, ami később – kamaszként – inkább már csak untat minket. Valamikor a húszas éveim közepén döbbentem rá én is, hogy az utolsó generáció tagja vagyok, aki még a saját fülével hallgathatja a túlélők történeteit. 
Sajnos, akkor már túl kevés volt az idő a rengeteg kérdésem megválaszolására. Ma is sokszor gondolok arra, hogy bárcsak egy picit nagyobb figyelemmel hallgattam volna…

Most már tudom, hogy óriási a felelősségünk, és e generáció tagjaként személy szerint nekem is óriási a felelősségem abban, hogy hogyan adom tovább e történeteket a gyermekeimnek. Hogyan tanítom meg őket emlékezni valamire, ami saját élményként az ő emlékezetükben szerencsére már nem lehet jelen, és ami – reményeim szerint – sem az ő életükben, sem pedig az ő gyermekeik életében nem ismétlődhet meg.”

Dr. Szeneczey Balázs úr beszéde

David Kostelancik

David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője azt mondta, hogy a mi feladatunk az, gondoskodjunk arról: “a jövő nemzedékek sohase feledjék, milyen rettenetes árat kell fizetni olyankor, amikor egy társadalomban félelmet gerjesztenek azokkal szemben, akik mások, amikor egyes embereket kevésbé értékesnek vagy kevésbé emberinek nyilvánítanak.   Egyetlen reményünk egy igazságosabb, gazdag és békés jövőre az, hogy elfogadjuk egymást fivérként és nővérként.  Hogy elutasítjuk a szélsőségességet, az idegengyűlöletet és a gyűlölködést, bármilyen formát is öltsenek.”

David Kostelancik folytatta: “Soha többé ne engedjük meg, hogy a gyűlölet, a tudatlanság, vagy a félelem uralkodjon rajtunk.  Építsünk olyan világot, amelyben mindenkit elfogadnak és mindenkit értékelnek.  Amelyben ráébredünk, nincs olyan, hogy jelentéktelen személy, és hogy mindannyian Isten képére teremtettünk.”

Mr. David Kostelancik beszéde – speech

Az eseményen résztvettek:

Altusz Kristóf úr, az Európai- és Amerikai kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkár,

Ms. Isabelle Poupart Kanada nagykövete,                                       

Ms. Anne-Marie Maskay Franciaország ideiglenes ügyvivője,

Ms. Karin Grundel Svédország első titkára,

Mr. Tom Whitehead a Brit nagykövetség politikai másodtitkára,

Mr. Michael Kassal az Osztrák Nagykövetség követségi titkára,

Tóth Ákos úr, az Osztrák Kulturális Fórumtól

Juhászné Vigh Éva referens asszony, 
Jónás Csilla referens asszony, 
Varga Szamanta referens,
az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságág képviselői.

Továbbá, a magyarországi pártok képviselői, a roma és nem roma civilszervezetek képviselői, barátaink és testvéreink.

Köszönetnyilvánítás:

A szervezők nevében köszönettel tartozunk:

  • a Fővárosi Önkormányzatnak,

  • a Bakáts Téri Általános Iskolának,

  • a Magyar Hajózási részvénytársaságnak,

  • a Bálna Budapestnek,

  • A Jezsuita Roma Szakkollégiumnak,

  • A Dikh Tv-nek,

  • Lovasi Gábornak a hangosításért és odaadó munkájáért.

  • Köszönjük Kovács Tamásnak, ás Vadászi Bálintnak a nélkülözhetetlen tolmácsolást és moderálást. 

Valamint, az előadóknak:

–          Berkes Boglárkának,

–          Balogh Gusztinak,

–          Farkas Istvánnak,

–          Rupa Ilonának és Botos Tibornak,

–          Tanka Tamásnak és csapatának a biztosítást,

–          a Rendőrség munkáját.

Továbbá az önkéntesek és hűséges barátaink munkáját:

Zsigmond Kittinek, Rácz Biankának, Báró Zolinak, Farkas Bélának, Balogh Artúrnak.

Fotók

...megosztás