Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

SAJTÓKÖZLEMÉNY

MNOÖ

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. július 4.

Fejlesztésekről és az országgyűlési választásokra való felkészülésről is döntött az országos német önkormányzat közgyűlése

Anyagi erőforrásai és szellemi tőkéje folyamatos fejlesztésének következő lépéseiről határozott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése július 1-jei, soros ülésén. Az MNOÖ fenntartható kezdeményezéseibe illeszkedő több napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők Budapesten, és emellett kiemelten foglalkoztak a 2018. évi országgyűlési választásokra való felkészülés témájával is.

Ez év végén vezetőt vált a Magyarországi Német Színház. Az intézmény jelenlegi igazgatója, Frank Ildikó, valamint a leendő intendáns, Lotz Katalin azt kérték a közgyűléstől, hogy az támogassa a 2017/2018-as évadra vonatkozó műsorterv módosítását. A testület egyelőre arról döntött, hogy a teátrum társulata már az évad első felében színre viheti Goethe: Az ifjú Werther szenvedései című művét, amely mindenekelőtt az iskolás korosztály tanulmányait hivatott kiegészíteni; emellett pedig egy kortárs szerző, Marsha Norman Jó éjt, anya! című drámájának színpadi változatát is megtekintheti majd a közönség.

Évről-évre egyre nő az érdeklődés az országos önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények iránt. A töreten fejlődést újabb kisebb-nagyobb beruházások és költségcsökkentő, hatékonyságnövelő intézkedések is segítik majd. A fővárosban működő Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium szeptemberben immár a harmadik tanévét kezdi meg az MNOÖ fenntartásában. Az iskola vezetősége több lépésben hajtja végre azt a racionalizációs folyamatot, amely a már régebb óta az országos önkormányzat által működtetett intézmények kapcsán gyűjtött tapasztalatokra támaszkodik. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpont, az MNOÖ legrégebbi intézménye – az újításokban élen járva – szeptembertől nulladik, a nemzetiségi kéttannyelvű oktatásra előkészítő osztályt indít, és az így megnövekedő feladatok okán két új pedagógussal bővíti a tanári karát. Az oktatási központ emellett épületkomplexumát is fejleszti: új tantermek kialakítása mellett új, tágas, kényelmes és korszerű menzát biztosít a tanulóinak, amely alkalmas lesz iskolán kívüli programok fogadására is. A beruházás a nyári szünetben kezdődött meg és várhatóan az idén be is fejeződik.

Megkezdte választási felkészülését a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. A közgyűlés tárgyalt a vezetőség által javasolt irányelvekről, amelyek célja, hogy a magyarországi németek 2018-ban szószóló helyett képviselőt juttassanak az Országgyűlésbe. Dolgoznak a programon, egy a választási szabályokat összefoglaló felkészítő anyagon és egy részletes ütemterven is. A nyár és a kora ősz folyamán alakítják ki javaslataikat a helyi és regionális szervezetek, és a tervek szerint ez év októberében a közgyűlés rendkívüli ülésen véglegesíti a választási programot.

1 2

...megosztás