Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

„Sváb”, német és európai kultúrában is otthon

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. június 14.

Sváb”, német és európai kultúrában is otthon

EP Nagykövet-iskola lett az országos német önkormányzat egyik gimnáziuma

Az Európai Parlament Nagykövet-iskolája lett a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium. Az ezt tanúsító plakettet az oktatási intézmény igazgatója a Budapesti Gazdasági Egyetemen Schöpflin György EP-képviselőtől vehette át. Az Európai Parlament valamennyi tagállamában elindított programban 25 magyarországi középiskola vesz részt. A kezdeményezés célja az, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az EU és az európai parlamenti demokrácia iránt, hogy informálja, valamint érzékenyítse őket a közös Európáért való felelősségvállalás iránt.

Hazánk legnagyobb német nemzetiségi gimnáziumaként nemcsak amellett köteleztük el magunkat, hogy erősítjük a magyarországi németek nyelvi és kulturális örökségét és közvetítjük az egyetemes német kultúrát, hanem amellett is, hogy nyitott, tájékozott, a jogaikkal és lehetőségeikkel tisztában lévő európai polgárokat neveljünk – olyan fiatalokat, akik a jövő értelmiségét adják majd – avatott be az oktatási intézmény szellemiségébe annak igazgatója. Szabóné Bogár Erika elmondta, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által fenntartott pilisvörösvári gimnázium csapatai Jeskó Rita igazgatóhelyettes vezetésével az elmúlt tanévtől kezdve több európai uniós témakörben szervezett vetélkedőn és programon is eredményesen szerepeltek. Ennek köszönhetően 2016 végén kérte fel őket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája arra, hogy vegyenek részt a kísérleti programban.

Az igazgatónő arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt hónapok azzal teltek, hogy a projektvezető pedagógus (az ún. szenior nagykövet) vezetésével felállt négyfős diákcsapat (a junior nagykövetek csapata) előkészítette, majd elindította az Európai Unió népszerűsítését szolgáló iskolai és iskolán kívüli kezdeményezéseket. Kialakítottak például az épületben egy brosúrákkal felszerelt EU-infópontot, előadást tartottak az unióról, online felületeken – különösen a közösségi oldalakon – osztják meg a témával kapcsolatos friss híreket, és a diákok maguk is tartalommal gazdagítják az Európai Parlament Nagykövet-iskolája nemzetközi Facebook-oldalát. Emellett előadásokat, vitafórumokat szerveznek, sőt, minden év májusában szórakoztató és hasznos programokkal tarkított Európa-napot tartanak.

Szabóné Bogár Erika elmondása szerint a projektgazda budapesti EP-tájékoztató iroda folyamatosan és alaposan ellenőrizte, hogy az elmúlt fél esztendő során minden elvárása rendben teljesült-e, és csak ez után vált biztossá, hogy a Schiller valóban átveheti az Európai Parlament Nagykövet-iskolája kitüntető címet. Azzal egy tájékoztató tábla is járt, amely mostantól az iskola falán hirdeti az intézményre jellemző európai szemléletet.

A projekt a következő tanévben folytatódik, mégpedig egy szinttel feljebb lépve: a cél ugyanis az, hogy a nagykövet-iskolák megosszák egymással a tapasztalataikat és a jó gyakorlataikat, hogy végül egyre bővülő országos és európai szintű partnerhálózatot alkothassanak majd.

Europatag_1 Europatag_2 Europatag_4 Europatag_5

...megosztás