Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sajtóközlemény – Szószóló helyett parlamenti képviselőt akarnak a magyarországi németek

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szószóló helyett képviselőt akarnak a magyarországi németek

Az országos német önkormányzat közgyűlése először tárgyalt a 2018-as választásokról

 Megkezdte választási felkészülését a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az MNOÖ közgyűlése a május 6-án, Budapesten tartott ülésén többek között arról tárgyalt, hogyan érhető el, hogy a 2018-as országgyűlési választásokat követően nemzetiségi szószóló helyett már teljes jogú képviselő szálljon síkra az Országgyűlésben a magyarországi németek érdekeiért. A 2016-os gazdasági év értékelése mellett egy másik kiemelt témát is megvitatott a testület: a Magyarországi Német Színház eddigi igazgatója megbízatásának lejárta után decembertől új szakember vezeti hazánk egyetlen professzionális német teátrumát.

– Stabil és kiegyensúlyozott pénzügyi évet tudhatunk magunk mögött, az MNOÖ valamennyi intézménye költséghatékonyan működött és maradvánnyal zárt, miközben több intézmény is nagyobb volumenű beruházást hajtott végre – ismertette a tavalyi esztendő zárszámadását az országos német önkormányzat gazdasági vezetője. 2016-ban zárult a Magyarországi Német Színház felújítása, amelynek keretében modernebbé vált a nézőtér, a színpad, a színház előtere, a teljes homlokzat, valamint a teátrum művészeinek és irodai dolgozóinak munkatere. Korszerűsödhettek az országos önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények is: megszüntették a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiumának vizesedését, valamit a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban és a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban egy-egy új sportpálya kialakítása kezdődött meg. Jelentős mértékű beruházás zajlik a városlődi Iglauer Parkban: az elavult ifjúsági tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Német Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával már hamarosan teljesen új faházakkal felszerelt modern szálláshellyé válik. A beruházások a jövőben is folytatódnak: Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke beszámolt a Koch Valéria Iskolaközpont menzájának bővítéséről, és a közgyűlés zöld utat adott a Lenau Ház felújításának is: a magyarországi németek pécsi kulturális központja abból a pénzből újulhat meg, amelyet a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége egy évekkel ezelőtt tervezett, de végül meg nem valósult pécsi beruházásra különített el.

A Német Szövetségi Köztársaság az országos önkormányzaton keresztül 2017-ben is támogatja a magyarországi német közösséget: Forrást különítettek el arra, hogy földrajzilag távol eső települések német intézményei, egyesületei és önkormányzatai tapasztalatcsere céljából kapcsolatot tarthassanak fenn egymással; támogatják német kultúrcsoportok hangszerekkel, népviseletekkel való felszerelését. Jövő nyárig három újabb német nemzetiségi tanösvény létesülhet, mégpedig Mecseknádasdon, Fekeden és Tarjánban; végül pedig az eddig támogatott 62 településen túl újabb 4 szerezhet be kisbuszt, amely az adott helységben működő német közösségek, intézmények, egyesületek és a rászoruló idős emberek mobilitását szolgálhatja.

Tizennégy esztendőn át igazgatta a Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház (DBU) munkáját Frank Ildikó. Az intendánsi megbízatása lejárta előtt a fenntartó MNOÖ által kiírt állásfelhívásra két pályázat érkezett. Egy független szakmai bizottság, majd az országos német önkormányzat kulturális bizottságának meghallgatására alapozó javaslata nyomán a közgyűlés Lotz Katalinnak szavazott bizalmat. A közgazdász végzettséggel is rendelkező szakember – aki egyébként évek óta tagja a DBU színészi társulatának – ez év decemberétől 2022 novemberéig igazgathatja a teátrumot.  – Felfogásom szerint a színház küldetése az, hogy tükröt tartson a néző elé – kezdte a közgyűlés előtti bemutatkozását Lotz Katalin. Az újonnan megválasztott igazgató, aki a színházi nevelés, a drámapedagógia és az amatőr színjátszás elkötelezettje, részletes tervezést és átgondolt, következetes intézményvezetést ígért. Bővíteni kívánja a partnerszínházak körét, és elképzelése szerint hatékonyabb kommunikációs és marketingtevékenységgel növelik majd a nézők számát.

Az MNOÖ közgyűlése először tárgyalt részletesen a 2018-as országgyűlési választásokra való felkészülésről. Heinek Ottó elnök arra emlékeztetett, hogy az országos önkormányzat stratégiájában rögzített célja a következő ciklusban a szószólói helyett a szélesebb jogkörrel rendelkező képviselői mandátum elérése. A közgyűlés támogatta azt az elképzelést, amely szerint már rövidesen feláll egy kampánystáb, amely nyár végéig részletes tervezetben rögzíti az ősztől esedékes mozgósítást. Ritter Imre, aki a jelenlegi ciklusban szószólóként képviseli a magyarországi németeket az Országgyűlésben, kiemelte: a legfontosabb, hogy az országszerte jól működő nemzetiségi önkormányzati és egyesületi hálózat segítségével, de mindenekelőtt a személyes meggyőzésre alapozva minden érintett választópolgárhoz eljusson, hogy miért érdemes és hogyan lehet az MNOÖ listájára szavazni.

2