Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

“Szükségünk van a fiatalok ötleteire…” Sajtóközlemény

s

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. február 13.

Szükségünk van a fiatalok ötleteire, kreativitására és lelkesedésére “

Főállású ifjúsági referens gazdagítja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának munkáját

Új munkatárssal bővült a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: február elejétől ifjúsági referens dolgozik az MNOÖ hivatalának budapesti csapatában. Az újonnan alapított állást Radóczy Károly tölti be; az újhartyáni fiatalember azelőtt a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (MNFK) irodavezetője volt.

Az országos német önkormányzat stratégiában lefektetett célja az utánpótlás-nevelés – ennek szellemében került az MNOÖ közgyűlésébe 2014-ben az addiginál sokkal több fiatal, sőt, ugyanazon évben alakult az önkormányzat történetében először ifjúsági bizottság. Mostantól főállású ifjúsági referens dolgozik a hivatalban. Dr. Gutai Hajnalka hivatalvezető abbéli meggyőződésből írta ki az állást, hogy az MNOÖ ifjúságpolitikai tevékenységének koordinálását, az e területen lebonyolítandó projektek előkészületeinek és levezetésének feladatait, az ifjúsági bizottság segítését és a magyarországi német ifjúsági szervezetek munkájának támogatását a leghatékonyabban egy elsődlegesen erre a feladatra koncentráló fiatal tudja ellátni.

A 28 éves Radóczy Károly Újhartyánban él, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban érettségizett, építőmérnöki, majd földmérő és térinformatikai mérnöki tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. Nemzetiségi területen már gyermekkora óta aktív: több helyi kultúrcsoportnak is tagja volt, majd 2013-ban társaival megalapította a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körét, amelynek elnökévé választották. Az említett tevékenységek során szerzett programszervező tapasztalatainak, együttműködési hajlandóságának, széles kapcsolatrendszerének, jó némettudásának és a magyarországi németek iránti szenvedélyes érdeklődésének köszönhetően lett a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének irodavezetője. Egy szűk esztendőt követően most búcsút vett ezen feladatkörétől, mert lehetősége nyílt arra, hogy egy szinttel feljebb lépve, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata hivatalának munkatársaként dolgozzon ugyanazokért a célokért.

– Nekem személy szerint nagyszerű lehetőség ez az állás: szakmailag fejlődhetek és továbbra is az események középpontjában maradhatok – véli az új ifjúsági referens. – A magyarországi német fiatalok számára pedig kiváló lehetőséget kínál eddig soha nem látott együttműködésre. A célunk ugyanis az, hogy végre járható utat találjunk a különféle országos német ifjúsági szervezetek munkájának összehangolására annak érdekében, hogy azok egymást kiegészítve erős és motivált utánpótlás-nemzedéket neveljenek ki.

Károly azt tervezi, hogy továbbra is aktívan részt vesz az MNFK munkájában, ugyanakkor a Magyarországi Német Gyermekek Egyesületét is tevékenyen támogatja, azt remélve, hogy ezáltal még hatékonyabb együttműködés kezdeményezhető az említett két országos szervezet között. Az ifjúsági referens tervei között szerepel az is, hogy egy országos hálózat létrehozásával azokat a fiatalokat is eléri, akik a német nemzetiségi szervezeteket ez idáig nem ismerték. – Fontosnak tartom, hogy minél több fiatalt kapcsoljunk be ebbe a munkába – mondja Radóczy Károly. – Sőt, azt gondolom, hogy a helyi német önkormányzatoknak is ezt kellene tenniük. Ahhoz, hogy a jövőnk biztosított legyen, szükségünk van a fiatalok ötleteire, kreativitására és lelkesedésére.

Károly_Radóczy

...megosztás