Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Pressemitteilung (LdU): “Die Minderheiten sollen Begünstigte und Teil der europäischen Politik werden – Dachorganisation der Europäischen Minderheiten legte Pläne in Straßburg dar”

A cél, hogy a kisebbségek az európai politika kedvezményezettjei és részesei legyenek

Strassburgban ismertette terveit a nemzeti kisebbségek európai ernyőszervezete a FUEN

Magas politikai szinten fejthették ki elképzeléseiket a kontinens kisebbségei: az Európai Parlament strassburgi székhelyén fogadták az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) delegációját. A Vincze Loránt elnök vezette küldöttség megbeszéléseinek célja elsősorban az Európában élő őshonos nemzeti kisebbségek közti együttműködés előmozdítása és azok érdekképviseletének javítása volt.

32 európai ország 93 tagszervezetével a FUEN az őshonos nemzeti kisebbségek legnagyobb európai ernyőszervezete: összesen mintegy 60 millió ember érdekeit védi. A FUEN az Európai Parlamenttel együttműködve 2008-ban hozta létre az Európai Párbeszéd Fórumot azzal a céllal, hogy a kisebbségek politikai befolyása erősödjön. A Fórum legutóbbi ülésére január 18-án Strassburgban került sor, amelyen a FUEN elnöke, Vincze Loránt ismertette az európai ernyőszervezet tavalyi fontosabb projektjeit és az elkövetkező időszak feladatait. A tanácskozáson több EP-képviselő is részt vett – velük együttműködve arról is szó esett, hogy a FUEN milyen szerepet vállalhat az Európai Unió kisebbségpolitikájának fejlesztésében és az unió kisebbségbarát jogi szabályozásában.

Január 20-án Vincze Loránt elnök már az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségi Közösségek és Nemzeti Nyelvek Frakcióközi Munkacsoportjának tagjai előtt beszélhetett az ernyőszervezet küldetéséről, projektjeiről és valamint feladatairól. Vincze emellett azt is kiemelte, hogy továbbra is nagyra értékel mindenfajta anyagi támogatást, de – mint kifejtette – azt reméli, hogy az Európai Bizottság felismeri, mennyire fontos az őshonos kisebbségek nyelvének és kultúrájának védelme, és annak érdekében elfogadja az azt támogató programok és irányelvek megtartását és meghosszabbítását. A cél az – mondta –, hogy a kisebbségek az európai politika kedvezményezettjei és részesei lehessenek.

A fórumon elhangzott az is, hogy a FUEN jelenleg két kulcsfontosságú ügyön dolgozik: egyrészt egy, a kisebbségi jogsértéseket figyelő rendszer létrehozásán, másrészt pedig a kisebbségek lakta, illetve kisebbségbarát európai régiók szorosabb együttműködésének elősegítésén.

A frakcióközi munkacsoport méltatta a FUEN európai kisebbségek érdekében kifejtett tevékenységét.

A magyarországi németek képviseletében – az Európai Párbeszéd Fórum megválasztott tagjaként – Brenner Koloman is részt vett a megbeszéléseken. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője szerint fontos jelzés volt az európai és a hazai nemzetiségek számára, hogy az Európai Parlament munkacsoportja azt javasolta, hogy a FUEN kapjon konzultatív státuszt a parlamentnél annak érdekében, hogy közvetlenül is megjeleníthessék a nemzeti kisebbségek ügyét. Ráadásul az EP újonnan megválasztott elnöke, az olasz Tajani programbeszédében fontosnak nevezte az európai nyelvi jogok ügyét, így azt remélik, hogy érezhető előrelépés várható, hiszen továbbra is hiányzik az egységes európai norma a kisebbségvédelem terén. Brenner javasolta, hogy az Európai Párbeszéd Fórumkövetkező ülésén vitassák meg a hagyományos nemzeti kisebbségek helyzetét, összevetve azt a migráns közösségek egyre nagyobb problémájával.

FUEN-Delegation_im_Europäischen_Parlament

FUEN-Delegation_im_Europäischen_Parlament_2