Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sajtótájékoztató

Untitled2

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2016. július 2.

Nyáron sincs megállás

Újabb lépések a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiájának megvalósulásához

Gondolkodni hosszú távon, dönteni felelősségteljesen érdemes – vallja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ). A szervezet közgyűlésének július 2-án, Budapesten tartott ülésén mindenekelőtt pénzügyekről, folyamatban lévő és tervezett beruházásokról, valamint oktatási és kulturális témákról ejtettek szót.

Megtakarítások, beruházások és további racionalizálás

Ülése elején az idei költségvetés módosításairól vitázott, majd döntött az MNOÖ közgyűlése. A tervezettél több kiadással, ám még annál is több bevétellel számolva összességében kedvező kép rajzolódott ki: az országos önkormányzat és annak intézményei jól gazdálkodtak, így az eredeti előirányzathoz képest több mint 658 millió forinttal több pénzt költhetnek különféle célokra. A hivatal, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és a Német Nemzetiségi Gimnázium technikai és informatikai fejlesztéseket hajthat végre, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban további épület-felújítási és-bővítési munkálatokat terveznek, a pilisvörösvári Schiller Gimnázium az épülő sportlétesítményének sportszerekkel való felszerelésére költene, a Magyarországi Német Színház pedig többek között a felújított teátrumépület ünnepélyes újranyitására tervezett premierre fordítana nagyobb összeget.

Az egy tanév óta az MNOÖ fenntartásában lévő budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium a gazdaságosabb működés érdekében költségcsökkentő intézkedéseket hajt végre, a közgyűlés az ehhez szükséges lépések megtételével az intézményvezetést bízta meg.

A magyarországi németek legmagasabb grémiuma az Iglauer Park ifjúsági tábor tulajdonviszonyainak módosításáról is döntött. Az országos önkormányzat résztulajdonosként – állami támogatás segítségével – jelentősen felújítja a tábort. Ellentételezésként egyezségre jutott Városlőd önkormányzatával arról, hogy az eddigi 30%-nyi tulajdonrésze 50%-ra növekedjen. A közgyűlés felhatalmazta Heinek Ottó MNOÖ-elnököt a szükséges intézkedések megtételére.

A Német Szövetségi Belügyminisztérium az MNOÖ-n keresztül összesen 15.000 euróval támogat magyarországi német önkormányzatokat és egyesületeket azzal a céllal, hogy ifjúsági klubhelyiségeiket technikai berendezésekkel és bútorokkal szereljék fel. Az országon önkormányzat ifjúsági bizottságának döntése alapján 11 pályázó részesülhet a kalapból – olyan szervezetek az ország különböző szegleteiből, amelyek a német nemzetiség közösségi és kulturális életéből aktívan kiveszik a részüket.

Oktatási ügyek

Magyarországon jelenleg mintegy 40 nevelési és oktatási intézmény működik települési német nemzetiségi önkormányzat fenntartásában. Az MNOÖ támogatja az intézményátvételt, ugyanakkor kidolgozott egy kritériumlistát, amelynek az érintett önkormányzatoknak, iskoláknak, óvodáknak minden ponton meg kell felelniük ahhoz, hogy az MNOÖ-nek az intézményátvételhez szükséges egyetértését megkaphassák. A közgyűlés határozata alapján a gyulai német nemzetiségi óvoda a következő nevelési évtől a város német önkormányzata fenntartásába kerül, a testület azonban egy további önkormányzat kérelmét komoly szakmai feltételek teljesülésének hiányában elutasította.

Kulturális ügyek

A fenntartható hagyományápolás alapjául évszázados kulturális értékek szolgálnak, amelyek megőrzését tűzte ki céljául a Magyarországi Német Ének-, Tánc- és Zenekarok Országos Tanácsa. Éppen két évtizede annak, hogy az említett szervezet e misszió jegyében dolgozik, és fennállásának huszadik évfordulóját július 30-án Veszprémben nagyszabású rendezvénnyel ünnepli. Kreisz László elnök anyagi támogatásért fordult az országos német önkormányzathoz, kiemelve, mennyire fontos a német nemzetiség értékeinek egységes és büszke bemutatása. A közgyűlés helybenhagyta a kérelmet, és a rendezvény költségeinek egy részét átvállalja.

Az eladott nagypapa a címe annak a vígjátéknak, amelyet a Magyarországi Német Színház (DBU) hamarosan műsorára tűz. Az MNOÖ közgyűlésének hónapokkal ezelőtti javaslatára a színház egy közönségcsalogató népszínművet is felvett a repertoárjára, s a közgyűlés ezzel elfogadta a teátrum őszi és tavaszi szezonjának műsortervét. A társulat augusztus közepén kezdi meg a próbákat az immár teljesen felújított színházépületben.

Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke arról is beszámolt a közgyűlésnek, hogy jól haladnak a DBU épület-felújítási munkálatai: a színházvezetés már be is költözött az irodákba, az épület műszaki átadására a tervek szerint július 7-én kerül sor. Örömteli – hangsúlyozta az elnök –, hogy az MNOÖ-nek a vártnál kevesebb önerőt kell fordítania az építkezésre.

A közgyűlés ülését Ritter Imre parlamenti szószóló beszámolója zárta. A testület elégedetten nyugtázta, hogy a nemzetiségek állami támogatása – Ritter Imre odaadó munkájának is köszönhetően – 2017-ben tovább emelkedik. A 2016. évi költségvetési törvény módosítása alapján pedig idén is magasabb összeg áll rendelkezésre nemzetiségi beruházások céljára.

Vollversammlung_közgyűlés_3_Foto_Monika_Ambach

Vollversammlung_közgyűlés_1_Foto_Monika_Ambach

Vollversammlung_közgyűlés_2_Foto_Monika_Ambach

Ambach Mónika felvételei

...megosztás