Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A pécsi Nick Patrick lett a Vitázik a világ ifjúsága magyarországi vitavetélkedő győztese

  1. Országos döntő: Magyarország Vitázik a világ ifjúsága

 

  1. hely: Nick Patrick, PTE Babits Mihály Gyakorlógimnázium
  2. hely: Budai Dóra, Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest
  3. hely: Szabó Dániel, Osztrák Iskola
  4. hely: Welsch Lilla, Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest

 

Fotó: Selmeczi Tamás

 

A pécsi Nick Patrick lett a Vitázik a világ ifjúsága magyarországi vitavetélkedő győztese

 Egy izgalmas szócsatának lehettünk tanúi a német nyelvű vitavetélkedő magyarországi döntőjében, melyen a négy legjobb magyarországi vitázó vett részt. „Beleegyezzen-e Magyarország a menekültek éves kvóta szerinti elosztásába, amennyiben az EU átvállalja a költségeket?“ A négy legjobb magyar vitázónak erre a kérdésre 24 perce volt, ennyi idő alatt kellett meggyőzniük álláspontjukról a vitapartnereiket és a zsűrit.

Nick Patrick, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium tanulója elkápráztatta a jelenlévőket vitapartnereire való odafigyelésével és meggyőző érvelésével a menekültkvóta mellett, és így megnyerte a 6. magyarországi döntőt. A második helyezett Budai Dórával, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával együtt képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőben 2016. szeptember 19-23. között Prágában. Ott találkoznak a cseh, észt, lengyel, lett, litván, orosz, szlovák, szlovén és ukrán döntősökkel, és a nemzetközi vetélkedő dobogós helyeiért szállnak vitába.
Az Andrássy Egyetem tükörtermében a közönség izgatottan hallgatta a vitákat, és nagy tapssal értékelte az eredményt. A nézők között díszvendégek is jelen voltak: Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Maria Altmann, a Német Nagykövetség kulturális referatúrájának vezetője, Bóta Zsolt, a Külügyminisztériumban az Európa Referátus vezetője és Günter Saathoff, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány vezetője. Novák Katalin fővédnök a nyitó-beszédében így méltatta a projektet: „Országuk és Európa jövőjét produktív vitákkal alakíthatják, amelyekhez szükség van tiszteletre, stabil értékekre és elvhű kompromisszumokra.”
A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta – ma már 10 közép- és kelet-európai ország középiskolájában – rendezik meg. A projekt a fiatalokat arra ösztönzi, hogy társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók jelentős mértékben fejleszthetik nyelvtudásukat. A vetélkedőt Magyarországon ebben az évben hatodik alkalommal rendezték meg. A 2016-os projektévben 16 iskolából több mint 400 tanuló vett részt a vitavetélkedőben.

 

A Vitázik a világ ifjúsága közép-kelet-európai vitavetélkedő a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a helyi támogatók között van a Hanns-Seidel-Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztérium Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárságaenauer-Alapítvány, a Magyarországi Németek Önkormányzata, az E.ON Hungária Zrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ.

 

Németül: www.jugend-debattiert.eu

Magyarul: https://www.goethe.de/ins/hu/hu/spr/unt/ver/jdi.html

Videó: www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA

Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

Budai Dóra és Nick Patrick jpg csoportkep jpg debatte jpg

 

Sajtóközlemény

...megosztás