Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Szavalóverseny országos döntője

Untitled2

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2016. május 17.

A nyelv és a hagyományok ápolása a fontos, nem a helyezés!”

A napokban tartották a német nemzetiségi szavalóverseny 12. országos döntőjét

Néhány magyar focicsapat is örülne annyi érdeklődőnek, mint ahányan a mai rendezvényre eljöttek – mondta viccesen Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) elnöke, amikor a német nemzetiségi szavalóverseny 12. országos döntőjén megjelent versenyzőket és azok kísérőit köszöntötte. Több mint kétszázan voltak ugyanis azok az általános és középiskolás diákok, akik a szavalóverseny elődöntőin országszerte a legjobbaknak bizonyultak, és akiket ezért meghívtak a május 13-i döntőre. A rendezvénynek ezúttal is a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium adott otthont, amely egyébként első alkalommal várta vendégeit az országos német önkormányzat fenntartásában működő intézményként.

Ez a verseny a nyelv ünnepe, a magyarországi németek ünnepe mindnyájunk örömére – így kezdte köszöntő gondolatait Tápai Ildikó, a szavalóversenynek otthont adó gimnázium igazgatója. A kis elsősöktől a nagy tizenkettedikesekig összesen négy nyelvjárási és hat német irodalmi nyelvi kategóriában mérettethették meg magukat a diákok vers- és prózaelőadásaikkal.

Az zsűrik azonos kritériumok alapján bírálták a produkciókat: értékelték a szép kiejtést és a pontos hangsúlyozást, az előadás gördülékenységét, valamint azt, hogy az elszavalt szöveg menyire illik a gyermekek életkorához. A harmadik-negyedik osztályosokat meghallgató mindhárom ítész utólag arról beszélt, hogy szinte kivétel nélkül a gyermekek életkorához illő szövegeket, magabiztos előadásokat és ragyogó arcokat hallhattak, illetve láthattak. A 24 produkció után egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy kizárólag nagyon jó vagy kiemelkedően színvonalas előadásokban volt részük. A zsűri tagjai elmondták: óriási felelősség néhány másodperc alatt gyermekek, tanáraik és szüleik hónapokon át tartó munkájáról dönteni.

Jászberényi Júlia egyike volt a megmérettetésen indulóknak. Ő a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontba jár, és immár másodszor jutott az országos döntőbe. Édesanyja, Bohli Eszter azt mesélte, hogy tavaly könnyes szemmel köszönte meg kislányának azt az élményt, amit a szavalás által kapott tőle. Júlia idén a kategóriája negyedik legjobbjának bizonyult. – Egy csöppet sem vagyunk szomorúak amiatt, hogy nem állhatott a képzeletbeli dobogóra – mondta Bohli Eszter. – Megható volt látni, hogy ez a több mint kétszáz gyerek milyen szépen beszél németül, milyen hatásosan szaval, és milyen büszkén hordja a népviseletét. A kislányomat arra tanítom, hogy nem a helyezés a fontos, hanem a nagyszüleink hagyományainak, nyelvének ápolása. Biztos vagyok abban, hogy a nagyszüleim, akiket öt évre kényszermunkára hurcoltak a Szovjetunióba, és akik emiatt alig merték használni a német anyanyelvüket, büszkék lennének a kislányomra. Én mindenesetre nagyon büszke vagyok rá!

Az ünnepélyes díjkiosztón minden kategória győztesét a nagyközönség előtt is megünnepelték, a díjazottak pedig szavalatukat még egyszer előadhatták. A kategóriánkénti első három helyezettek értékes könyvjutalomban részesültek, a 7. osztályos, illetve annál idősebb győztesek pedig októberben egy baden-württembergi körutazáson vehetnek részt.

Az eredményeket a www.ldu.hu és a www.zentrum.hu internetes oldalakon találja meg.

A rendezvény támogatói a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a budapesti Goethe Intézet voltak.

További információ:

Heinek Ottó elnök, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: +36 30 993 6923; heinekotto@ldu.hu

1 2 3 4 5 6 7

...megosztás