Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

2016 február MNOÖ-delegáció Berlinben

Heinek: Az anyaország törődik a hazai németekkel és fontosnak tartja őket

Jövőbe mutató megbeszéléseket folytatott Berlinben az országos német önkormányzat delegációja

Lezárt projektek értékelése, újak tervezése, további együttműködési lehetőségek feltárása – ezek voltak a súlypontjai azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) delegációja január 27-e és 29-e között folytatott Berlinben. Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke, dr. Gutai Hajnalka, az országos német önkormányzat budapesti hivatalának vezetője, Pfiszterer Angelika kulturális és Sax Ibolya oktatási referens a Német Szövetségi Bel- és Külügyminisztérium, valamint Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja meghívására utaztak a német fővárosba.

2016-ra mintegy 330 ezer eurós büdzsé áll a rendelkezésre ahhoz, hogy újabb magyarországi német kezdeményezések valósulhassanak meg – efelől biztosította Magyarországról érkezett vendégeit a Német Szövetségi Belügyminisztérium. Ezután is nyitottak tehát a források német nemzetiségi egyesületek, intézmények, illetve önkormányzatok számára, amelyekből kultúrcsoportok és ifjúsági közösségi terek felszerelésére, régiókon átívelő kapcsolatok kiépítésére, vagy épp az idősek ellátását segítő kisbuszokra pályázati úton részesülhetnek. A Magyarországi Német Fiatalok Közössége, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa és a Magyarországi Német Gyermekekért Egyesület pedig idén is németországi támogatás segítségével szervezheti rendezvényeit.

A következő két esztendő kiemelt, a Német Szövetségi Belügyminisztériummal közösen tervezett projektje a Városlőd melletti Iglauer parkban található ifjúsági szállás rendbehozatala – emelte ki Heinek Ottó. – Ez egy, részben az országos német önkormányzat által fenntartott erdei szálláshely a festői szépségű Bakonyban, amely mára felújításra szorul. Miután a magyar kormány nemrégiben 90 millió forintos felújítási hozzájárulásáról biztosított bennünket, a német belügyminisztérium további 100.000 eurós támogatást ígért. Amennyiben mindkét összeget megkapjuk, teljeskörűen felújíthatjuk az ifjúsági tábort: a tíz, meglehetősen elhasználódott faház helyett újakat szerezhetünk be, azokat fűtéssel, vizesblokkokkal láthatjuk el, és a tábor konyháját, éttermét is kibővíthetjük. Ha minden a terveink szerint valósul meg, a szálláshely értékesítéséből többletbevételt remélhetünk, és a szezont is jelentősen meghosszabbíthatjuk.

A német belügyminisztériumban folytatott tervezési tárgyalásokat követően Hartmut Koschyk fogadta a magyarországi német küldöttséget. Heinek Ottó a kormánymegbízottat többek között a szekszárdi Magyarországi Német Színház jelenleg is tartó felújításáról tájékoztatta. Hazánk egyetlen professzionális német nyelvű teátrumát az MNOÖ tartja fenn, és miután az önkormányzat tavaly a színház épületét is átvette, most a magyar állam anyagi hozzájárulásával teljeskörűen felújíthatja azt.

A kormánymegbízott egyebek mellett üdvözölte a magyarországi németség egyre jobban kiépülő belső, illetve más európai országok német kisebbségeivel is erősödő kapcsolatrendszerét. – Az országos német önkormányzat a Német Szövetségi Belügyminisztérium segítségével továbbra is támogatja a régiókon átívelő, német nemzetiségi tartalmakon nyugvó kapcsolatok kiépítését, fenntartását – emlékezettet Heinek. – Ez azt jelenti, hogy egyesületek, nemzetiségi önkormányzatok és intézmények idén is pályázhatnak támogatásra. A célunk ezzel az, hogy fenntartható, a különböző országrészek, illetve országok német nemzetiségi szervezeteinek együttműködésén nyugvó kezdeményezések jöhessenek létre.

Az országos német önkormányzat elnöke és hivatalvezetője részt vett egy, a Német Szövetségi Külügyminisztériumban összehívott szakmai beszélgetésen is. Prof. Dr. Maria Böhmer, a külügyminisztérium államminisztere és Hartmut Koschyk egy asztalhoz ültette a közvetítő szervezetek – így a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD), a Goethe Intézet, a külkapcsolatokért felelős intézet (IfA) és a Külföldi Oktatásügy Központi Hivatala (ZfA) -, valamint Lengyelország, Románia, Oroszország, Ukrajna és Magyarország német kisebbségeinek képviselőit. A fórum célja a tapasztalatcserén túl további együttműködési lehetőségek feltárása volt.

Heinek Ottó a berlini látogatást összegezve hangsúlyozta: a Németországból érkező támogatások kétségkívül fontosak, de legalább annyira lényeges az a tény, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is sor kerülhetett a magyarországi németek képviselői és magasrangú, államszövetségi szintű német politikusok tárgyalására. Ezt az elnök az odafigyelés gesztusaként értékeli, azaz, hogy az anyaország törődik a német kisebbségekkel és fontosnak tartja őket.

Berlin

(Fotó: koschyk.de)

...megosztás