Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Kiszorítja a magyar médiából a hazai nemzetiségeket a politikai kampány

Az országos német önkormányzat elnöke elfogadhatónak tartja a regisztráció eredményét

A Nemzeti Választás Iroda közleménye szerint közel 41.000 választópolgár iratkozott fel a német nemzetiségi névjegyzékre. Ők azok, akik október 12-én német nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltekre, illetve listákra szavazhatnak. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke elfogadhatónak tartja ezt az eredményt – annak ellenére, hogy négy évvel ezelőtt ez a szám tíz százalékkal magasabb volt.

Heinek Ottó

– Büszkék vagyunk arra a sok ezer magyarországi német honfitársunkra, aki veszi a fáradságot és tevékenyen is hozzájárul nemzetiségünk hagyományainak továbbéltetéséhez – kezdi Heinek Ottó. – Ők azok, akikben bízhatunk, akikre számíthatunk abban, hogy támogatják azt a sokéves munkát, amit a nemzetiségi önkormányzati rendszer kiépítése óta megkezdtünk. Ez az a munka, amit a következő ötéves ciklusban is folytatni szeretnénk, mégpedig újabb ötletekkel, még világosabb célkitűzésekkel, átfogó, országos szintű stratégiával. Tudjuk azt is, hogy sokan vannak, akik fontosnak tartják a magyarországi németség ügyét, ám ennek ellenére nem regisztráltak. Ennek három fő okát látom: Egyrészt azt, hogy az október közepi fél éven belül már a harmadik országos választás, az emberek belefásultak az állandósult kampányba. Másrészt sajnálatos tény, hogy rengetegen dolgoznak külföldön, és közülük sokan nem regisztráltak, mert a választás miatt nem jönnek haza. Végül pedig nagy problémának érzem, hogy a médiában szinte kizárólag a pártok képviselői kapnak megszólalási lehetőséget, és az egész önkormányzati választási kampány szinte csak arra redukálódott, hogy ki lesz a főpolgármester Budapesten. A nemzetiségek lényegében nem is jutnak szóhoz.

Ennek ellensúlyozásaképp a hazai németek körében több olyan ötlet is született, amely adott településen rendhagyó kampány alapjául szolgálhatott. A Baranya megyei Sombereken a német jelöltek a plakátolás csöppet sem hagyományos módját választották: hirdetményeiken – a jelöltek nevei, valamint a röviden megfogalmazott kampányüzenetek mellett – régi sváb népi bölcsességeket tüntettek fel. – Például: „Boldog időkben ne ujjongj, ha bánatod van, ne csüggedj, ami pedig elkerülhetetlen, azt viseld türelemmel!” Olyan frappáns gondolatok ezek, amelyeket nagyanyáink régen a falvédőikre hímeztek – meséli Berek Zoltánné, a helyi német önkormányzat elnöke-jelöltje. – Ezeket összegyűjtöttük, majd úgy helyeztük el a plakátokon, hogy azokat bárki letépheti, hazaviheti. Hittünk abban, hogy ha majd a somberekiek megállnak a plakátjaink előtt és elolvassák ezeket a jellemzően vallásos tartalmú, szívhez szóló mondatokat, akkor néhány percre megáll velük a rohanó világ. Én például láttam, hallottam is, amikor három idős néni olvasgatta a falvédő-szövegeket. Az egyik letépett egyet, hogy hazavigye, míg a másik azt mondta neki, hogy ő is épp azt választotta volna ki magának, hiszen egykor pont az a mondat állt az otthonában a falvédőn. Ezzel a fajta plakátolással egyszerre két célt sikerült elérnünk: felhívtuk az emberek figyelmét magunkra, az általunk képviselt ügyre, miközben néhány kellemes percet szereztünk nekik.

Október 12-én 406 településen lehet majd német nemzetiségi önkormányzati jelöltekre szavazni, és 15 megyében és a fővárosban lesz területi választás. A nemzetiségi önkormányzati választásokra a helyhatósági választásokkal egy időben kerül sor. A nemzetiségi szavazókörök minden településen máshol lesznek, mint a helyhatósági szavazókörök. Azaz aki regisztrált, annak két helyre kell elfáradnia: egyszer oda, ahol a települése polgármester- és képviselőjelöltjeire szavazhat, egyszer pedig oda, ahol a nemzetiségi jelöltekre, listákra adhatja le voksát. Mint a korábbi választásokon, úgy egyúttal is egy egységes országos német lista várja a támogató szavazatokat, amelyet az ÉMNÖSZ, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége állított. A lista élén álló Heinek Ottó arra kér és biztat minden regisztrált német választópolgárt, hogy menjen el szavazni, hiszen fontos, hogy a német nemzetiségi önkormányzatok a jövőben is erős támogatottsággal végezhessék érdekképviseleti, identitásőrző munkájukat.

...megosztás
nemzetiség: