Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Tánccal töltötte meg az életünket: elhunyt MANNINGER MIKLÓS

2014. július 30-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Manninger Miklós tánctanár és koreográfus. Halála leírhatatlan veszteség a magyarországi németek és különösen a táncos közösség számára.

manninger_miklos

Manninger Miklós tánctanár és koreográfus 1941. január 3-án született Gyulán. A táncot már itt elkezdte. Iskolai évei után, 1959-ben Budapestre került. Nyolc évig volt a Honvéd Táncegyüttes tagja.
1961-től vezette a Budapest X. kerületében működő Törekvés Táncegyüttest, melynek alapítója volt és amely 1968-ban elnyerte a Ki Mit Tud? fődíját és 1983-ban a franciaországi Remiremonti Fesztivál fesztiváldíját. 1968-ban vette át a Soroksári Német Nemzetiségi Néptánccsoport vezetését is.
Az 1960-as évek végén kezdte el a magyarországi néptánckincs gyűjtését és feldolgozását. Tanórák keretében több budapesti iskolában oktatott néptáncot. Koreográfusként és tánctanárként segítette többek között a Solymári, Soroksári, Tatabánya-Alsógallai és Csepeli Ifjúsági Tánccsoportokat. A solymári „Herbstrosen” Hagyományőrző Egyesület mellett még számtalan más tánccsoportot is támogatott tevékenységével.
A magyarországi német tánccsoportvezetők számára továbbképzéseket tartott és több országos és nemzetközi táncházat szervezett.
Kezdeményezésére indult el a Magyarországi Német Gyermektánccsoportok Országos Fesztiválja. Éveken keresztül szervezett táboroztatást gyermektáncosok számára Tarjánban.
Tagja volt a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának.
Folyamatosan gyűjtötte a még fellelhető magyarországi német táncokat és a népzenét, amelyeket koreográfiáiban újra és újra színpadra állított.

Munkásságát a szakma és a közösségek is számos díjjal ismerték el: Budapestért díj, nívódíj, kiváló népművelő, MSZOSZ Művészeti Díj (1996), Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum – Arany Dísztű a Magyarországi Németekért (2003), Soroksárért Érdemérem, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2010), Soroksár Nemzetiségi Díja (2013), Német Nemzetiségi Díj Solymár (2013).

Manninger Miklós számtalan táncost oktatott, munkássága felbecsülhetetlen értékű, amely örökre gazdagítja a magyarországi német tánckultúrát és a színpadon tovább él.

Forrás: Zentrum.hu

...megosztás
nemzetiség: