Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nemzetiségek közös Húsvétja Budapesten

Krumplipürés és házi lekváros derelye, palóc gulyás, sztrapacska, krumpli baba és zsidó tojás is helyet kapott a Nemzetiségek és Palócok Hagyományőrző Húsvétján, ahol a helyi közösségek közösen ünnepeltek május 01-jén. A különböző települések ősi, jellegzetes gasztronómiája mellett az egészséges táplálkozásra, az őstermelők által képviselt biogazdálkodásra és a kistérségekben való élelmiszer előállításra is nagy hangsúlyt fektettek.

A szervezők egyik fő célja volt a palóc táj hagyományos ételeinek bemutatása volt. „A Recepttúrák kiadásával a rendezvényen lévők otthon is elkészíthetik a fogásokat, ezzel is terjesztve a Palóc ősi ételeinek íz kavalkádját. A projekt támogatta az együttes közösségi fellépést, mivel helyi csoportokkal dolgozott együtt, hogy kiaknázza kulturális, gasztro-kulináris örökségének gazdagságát, és segíti a csoportokat a megkülönböztető sajátossággal bíró közösségi ünnepek megtervezésében.”- mondta Dombi József, az esemény főszervezője.

A lengyel, szerb, roma, szlovák és német hagyományőrző csoportok mellett néptánc- és népdalkörök, valamint ifjúsági csoportok is részt vettek az eseményen.
A különböző kistérségek településeiről érkező hagyományőrző csoportok emellett népviseletüket, táncaikat és dalaikat is megmutatták az érdeklődőknek. A bátrabbak pedig belekóstolhattak a cserépedény készítés, a horgolás vagy akár a gyertyaöntés művészetébe is. A legkisebbek is megtalálhatták a számukra legkedvesebb programokat, hiszen Palócmesék és különböző gyerekműsorok is helyet kaptak a színpadon.

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.

***

További információk, interjúszervezés

Árgyellán Edina

0620/3401082

Interjújavaslat

***

Dombi József

főszervező

Darányi Ignác Terv

Az európai uniós fejlesztési és nemzeti költségvetési forrásokat is felhasználó Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programját azért indította útjára 2012-ben a magyar kormányzat, hogy több átfogó, egymással szorosan összefüggő területen – agrár- és élelmiszergazdaság, vidékfejlesztés, környezet- és természetvédelem – támogassa a vidéki Magyarország fejlődését.

A Darányi Ignác Terv kiemelt célkitűzései közé tartozik a vidék népességmegtartó és foglalkoztatási erejének, valamint a magyar mezőgazdaság versenyképességének növelése annak érdekében, hogy minél több és jobb minőségű élelmiszert állítsanak elő a magyar termelők.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében összesen mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás került-kerül felhasználásra a vidéki élet minőségének javítására.

A Darányi Ignác Tervről további információkat a www.umvp.eu weboldalon találhat!

...megosztás
nemzetiség: