Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Gyermekvédelmi konferencia az áldozattá válás megelőzésére

Járóka Lívia sajtóközleménye

Az áldozattá válás megelőzéséről és az áldozatsegítésről szóló szakmai konferencián vett ma részt Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a győri Szent István Egyetemen. A nemzetközi romanap alkalmából a néppárti politikus ezt követően Tata városába látogatott, ahol Michl József polgármesterrel folytatott megbeszélést és több helyi intézményt is meglátogatott.

Az áldozattá válás megelőzéséről és az áldozatsegítésről szóló szakmai konferencián vett részt Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője Győrben, a Szent István Egyetemen. A képviselő szerint a legfontosabb gyermeki jog, hogy minden gyerek a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődést leginkább biztosító családi környezetében nevelkedhessen, és ha kell, ehhez segítséget is kaphasson. Ezzel összefüggésben Járóka üdvözölte, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a nevelőotthonok helyett nevelőszülőknél élő gyermekek száma, valamint hangsúlyozta, hogy minden gyermeket a vérszerinti családjában kell és indokolt gondozni, és csak abban az esetben szabad élni a családból való kiemeléssel, amennyiben a gyermek érdeke azt kívánja, illetve a vérszerinti családban való gondozás semmilyen módon nem járt eredménnyel. A fideszes EP-képviselő üdvözölte továbbá, hogy a Magyarországon honos integrált gyermekvédelmi rendszer mellett léteznek kimondottan csak fiatal lányok számára fenntartott speciális otthonok, ahol lehetőség nyílik az őket ért bántalmazás feldolgozására, valamint képzésben részesülnek a jövőbeli áldozattá válás megelőzésére.

Járóka fontos előrelépésként értékelte a megelőző pártfogás jogintézményének bevezetését, melynek révén július 1-jétől már a jelenleg alkalmazandó pártfogó felügyeletnél korábbi időszakban is be lehet avatkozni, közvetlenül a bűnelkövetést követően, csökkentendő a kiskorú elkövetők bűnismétlésének kockázatát. A képviselő szólt a parlament által múlt év végén elfogadott, úgynevezett Gyermekbarát Igazságszolgáltatási Törvénycsomagról is, melynek keretében többek között nőtt az elévülési idő a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetében, valamint szigorodtak a foglalkozástól eltiltás szabályai azok körében, akik gyermekek sérelmére követtek el bűncselekményeket, illetve ez utóbbi tényt az erkölcsi bizonyítványban is feltüntetik majd a jövőben.

A délután folyamán a nemzetközi romanap alkalmából Járóka Lívia Tata városába látogatott, ahol a Michl József polgármesterrel folytatott megbeszélést követően ellátogatott a város rehabilitációs foglalkoztató központjába, középiskolás diákokkal találkozott és megtekintette a Makovecz Imre építész tervei alapján készült új városi óvodát. A kora gyermekkori oktatás kapcsán a képviselő hangsúlyozta, hogy Magyarországon a következő iskolaévtől kezdve három éves kortól kötelező lesz az óvodába járás, valamint, hogy ezt a rendelkezést az Európai Bizottság is követendő példaként állította az uniós tagállamok elé, a Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Európai Keretrendszerének végrehajtásáról szóló legfrissebb közleményében.

Brüsszel, 2014. április 8.

...megosztás
nemzetiség: