Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Nemzeti Színházban egyeztettek a nemzetiségi színjátszás jövőjéről

Sajtóközlemény 

A Nemzetiségi Színházi Szövetség újra megrendezte a Nemzetiségi Színházi Fórumot, amelynek idén a Nemzeti Színház adott otthont. A rendezvényen a szakma részvételével vitatták meg a hazai kisebbségi színjátszás legfontosabb kérdéseit. Dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár az eseményen hangsúlyozta: erős partnerség szükséges a  nemzetiségi színjátszás jövőjére vonatkozó stratégia megvalósításához.

A Nemzetiségi Színházi Szövetség idén első alkalommal az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatkorért Felelős Államtitkárságával közösen szervezte meg a Nemzetiségi Színházi Fórumot, amelyen a nemzetiségi színjátszás jelenlegi helyzetéről és jövőjéről volt szó. A résztvevők arról is tárgyaltak, hogy miként lehetséges a kisebbségi színjátszás jelenlétének és jelentőségének növekedése a hazai kulturális élet terepén.

A Fórum elején Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója felajánlotta, hogy a nemzetiségi színházak éves találkozóit mostantól a Nemzeti Színházban tartsák – ezzel is kifejezésre juttatva azt, hogy a társadalom a nemzetiségi kultúrára, mint a nemzeti kultúra részére tekint.

Latorcai Csaba részletesen beszélt a nemzetiségpolitikai stratégia 2014-2020-as célkitűzéseiről, ezen belül a nemzetiségi színjátszás jövőjéről. „Meg kell teremteni a nemzetiségi színházak és közönségük rendszeres találkozásának színtereit és anyagi feltételeit. Fontos célkitűzés a nemzetiségi színházak közös játszóhelyének létrehozása a fővárosban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának érintett tárcái a lehetőségeik függvényében, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a konferencián vázolt tervek megvalósulhassanak.” – mondta a nemzetiségi ügyekért is felelős helyettes államtitkár.

...megosztás
nemzetiség: