Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Elhunyt König Róbert

A magyar sokszorosító grafika kiváló mestere, a monumentális festészet magányos megújítója, a Képzőművészeti Egyetem tanára, a magyarországi németség kulturális örökségének kiemelkedő ápolója, a magyar lótenyésztés elkötelezett híve, König Róbert DLA festő- és grafikusművész (1951 – 2014) meghalt.

Tehetségét, műveltségét, érdeklődését tartózkodó férfi szeméremmel viselte. Európai tájékozottsága, nyelvtudása, zenei talentuma nem volt mindenki előtt ismert. Született mester volt, aki tanítványainak a művészet elmélete és gyakorlata mellett a mesterség morálját is vonzóvá tudta tenni. A lovas életmód, a lótenyésztés felelőssége, az emberiség lovakhoz való vonzódása életének mindennapi, természetes része volt.

Ihletett és minden esetben a tanulmány fölé emelkedő klasszikus rajztudása, bármikor mozgósítható grafikai élményként munkált benne. 1975-től tanított a Képzőművészeti Főiskolán, ahol korábban Raszler Károly és Rozanits Tibor a mestere. A magyar képzőművészetet a hagyományok felől megújító, a mesterséget a középkor óta a maga folyamatosságában művelő művészete maga volt a hiteles pedagógia. Falfestményei, a Törökszentmiklós közeli Szenttamás Almássy kastélyában és Németbolyban a malom épületében, a budapesti Papageno páholyban az emberiség történelmének, kultúrtörténetétnek mitologikus megjelenítését visszafogott színvilággal, de e korban szinte egyedülálló és hiteles képi gazdagsággal tárta elénk.

Ketten voltak ők Lelkes Máriával egyek. A szívelégtelenség, amely elvitte őt, a hiány nem gyógyuló hege, amit a nélkülözhetetlen társ elvesztése jelentett. König Róbert hamvait tavasszal a magyarbólyi temetőben oda helyezzük, ahol Mari is megtalálta az örök nyugalmat.

A család és a barátok megbízásából: Antall István

Forrás:

Kárpátinfo.net

...megosztás
nemzetiség: