Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A lelátókon sincs helye rasszizmusnak!

A labdarúgás társadalmi integrációban betöltött szerepéről szervezett tegnap konferenciát az UEFA és a ‘Sport and Citizenship’ nevű civilszervezet az Európai Parlament strasbourgi épületében. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a konferencia nyitóbeszédében a lelátókon tapasztalható rasszizmus elleni küzdelem fontosságáról és a roma közösségek egészségi állapotának javításáról beszélt.

Az UEFA társadalmi felelősségvállalás programja, a RESPECT és a ‘Sport and Citizenship’ nemzetközi szervezet “Futball és társadalmi integráció Európában” címmel rendezett tegnap konferenciát és kerekasztal beszélgetést az Európai Parlament strasbourgi épületében. Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője a rendezvényt megnyitó beszédében felhívta a figyelmet a lelátókon tapasztalható rasszizmus fokozódására és a szurkolói attitűdök megváltoztatásának, a fair szurkolás előmozdításának fontosságára. A néppárti politikus szerint a sport, és kiemelkedő népszerűsége folytán pedig kifejezetten a labdarúgás rendkívül hatékony eszköz lehet a szegénységből való kitöréshez, a pozitív identitástudat megerősítéséhez, valamint segíthet a bűnmegelőzésben és az áldozattá válás megelőzésében is.

Járóka elmondta továbbá, hogy a romák egészségügyi mutatói messze elmaradnak az átlagtól: várható élettartamuk mintegy 10-12 évvel rövidebb a többségi társadalomhoz képest, és a daganatos megbetegedések például kétszerte gyakoribbak a romák körében. A fideszes képviselő szerint ezért az egészségmegőrzés előmozdítása és az egészséges életre való nevelés érdekében nélkülözhetetlen hozzáférhetővé tenni a sportlétesítményeket és sporttevékenységeket a hátrányos helyzetű fiatalok számára. Járóka Lívia beszámolt továbbá arról a tervéről is, hogy 2014 folyamán nagyszabású jótékonysági és figyelemfelkeltő futballgálát szervezne a leghíresebb roma származású labdarúgók részvételével.

Strasbourg, 2013. október 10.                           Járóka Lívia

nemzetiség: