Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Tovább erősödhet az eddig is jó magyar-horvát kapcsolat az EU-ban

Navracsics Tibor szerint Horvátország európai uniós tagságával tovább erősödhet az eddig is jó kapcsolat Magyarország és Horvátország között, bővülhet a két nemzet együttműködése.

 

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap Pécsett a helyi önkormányzat és a magyarországi horvátok által Horvátország hétfői uniós csatlakozása alkalmából szervezett ünnepségen hangsúlyozta: július 1-jétől újabb fejezet kezdődik a két nemzet nagy közös munkájában, amelyben az összefogás a térség súlyának növekedését eredményezheti az európai nemzetállamok demokratikus közösségén belül.

Navracsics Tibor, aki a város főterén, a Széchenyi téren összegyűlt több száz ember előtt magyarul és horvátul elmondott beszédében utalást tett horvát felmenőire is, rámutatott, hogy kevés nemzet története fonódik úgy egybe Európában, mint a magyaroké és a horvátoké. “Térségünkben két nemzet rendelkezik az államiság legrégibb hagyományaival, magyarok és horvátok több mint nyolc évszázadot egy államközösségben éltek meg, s ez az együttlét többnyire mindkét nép javára szolgált” – fogalmazott.

A politikus megjegyezte: a mostani generációk is szeretnének hozzájárulni a magyarok és a horvátok múltjának, kultúrájának, hagyományainak kölcsönös, jobb megismeréséhez, annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek, mert az elmúlt másfél évszázadban, különösen az 1918-1991 közötti időszakban eltávolodtak egymástól.

A miniszterelnök-helyettes a neves szlavistát, Hadrovics Lászlót idézve azt mondta, a Drávára 1918 után mintha vasfüggöny ereszkedett volna, és szellemi értelemben is elválasztotta az új politikai határokkal elkülönített két népet. “E határ jelképes lebontása már 1991 után megkezdődött, egyre többen tevékenykedtek a tudomány, a szépirodalom, a színház, a képző- és a zeneművészet terén, hogy a vasfüggöny eltűnjön” – tette hozzá Navracsics Tibor.

A politikus méltatta Pécsnek, az itt élő és dolgozó művészeknek, tudósoknak, közéleti és gazdasági szereplőknek e kulturális határbontásban vállalt szerepét és érdemeit. Navracsics Tibor emlékeztetett arra is, hogy Jugoszlávia fennállása idején a magyar–horvát kapcsolatok minden tekintetben meggyengültek, a hivatalos jugoszláv ideológia hamis képet festett a két nemzet együttélésének évszázadairól, a tankönyvekben az ellentétekre helyezték a hangsúlyt és hallgattak a két nemzetnek a katolikus-keresztény kulturális örökségben gyökerező kötelékéről.

A miniszterelnök-helyettes úgy vélte: ennek a jó viszonynak a kiépítésében és megtartásában jelentős szerep jutott a magyarországi horvátoknak és a horvátországi magyarok közösségeinek, amelyek felélesztették és intenzívvé tették kapcsolataikat anyaországukkal, és rendkívül hasznos közvetítő szerepet töltenek be a két ország kapcsolatában.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról szólt, hogy a horvátok és a magyarok a barátinál több, testvéri kapcsolatban állnak egymással. A politikus a magyarok és a horvátok közös hőse, Zrínyi Miklós költő és hadvezér jelmondatára utalva jó szerencsét kívánt Horvátországnak az Európai Unióban, egyben ígéretet tett arra, hogy Magyarország és Pécs városa a jövőben is baráti jobbot nyújt és együttműködést kínál déli szomszédjának.

Gordan Grlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete azt hangsúlyozta, hogy a csatlakozás új korszakot nyit Horvátország életében. Köszönetét fejezte ki Magyarországnak az integrációban nyújtott támogatásért és utalt arra: a két ország hétfőtől az európai uniós értékek védelmében is együtt dolgozhat.

A horvát uniós csatlakozás alkalmából szervezett pécsi programok keretében a nap folyamán kétnyelvű szentmisét celebráltak, horvát és magyar kultúrcsoportok, komoly- és könnyűzenei együttesek léptek fel, este pedig Horvátország egyik legismertebb könnyűzenei csapata, a Srebrna Krila szórakoztatta a közönséget. A programot biciklis találkozó is színesítette: Pécsről és Eszékről egyszerre indult el száz-száz kerekes, hogy köszöntse az EU 28. tagállamát.

Ünnepség kezdődött Eszéken is, ahol este Navracsics Tibor szintén beszédet mond, Drávaszabolcson pedig közös horvát–magyar határnyitást tartanak.

(MTI)

...megosztás
nemzetiség: ,