Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Járóka Lívia és Kósa Ádám megnyerték az Év Képviselője díjat

Járóka Lívia és Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő is megnyerte az idei „Év Képviselője” díjat. Járóka Lívia alapjogi, míg Kósa Ádám a foglalkoztatási és szociálpolitikai területen végzett kiemelkedő munkája miatt kapta a magas rangú elismerést.

Járóka Lívia, a díj elnyerése kapcsán kijelentette:„Több mint fél évszázaddal ezelőtt azért jött létre az Európai Unió, hogy a jólét és haladás térsége legyen. Mintegy nyolcvanmillió európai polgár, és köztük több mint tízmillió roma számára azonban a szegénység és kirekesztés mindennapi tapasztalat. Romaként és EP-képviselőként 2004 óta ezért az a küldetésem, hogy az uniós politika napirendjén tartsam a romák és szegények sorsát, és meggyőzzem a döntéshozókat, hogy a társadalmi kirekesztéssel küzdők integrációja nemcsak az egyik legsürgetőbb kihívás, de egyben az egyik legígéretesebb lehetőség is elöregedő társadalmaink számára. E vállalkozás sikeréhez olyan közös és komplex stratégiára van szükség, amely európai parlamenti jelentésem alapján, és a magyar uniós elnökség támogatásának köszönhetően végül 2011-ben útnak indult. A stratégia céljait azonban csak az összes érdekelt fél tartós, erőteljes és közös erőfeszítése révén érhetjük el és ebben a szellemben nyújtottam be az őszre tervezett újabb jelentésem munkadokumentumát, amellyel a keretstratégia hiányosságaira, valamint a roma nők tarthatatlan helyzetére kívánom felhívni a figyelmet.”

Kósa Ádám, az Európai Parlament egyetlen siket képviselőjeként a díj átvétele után jelnyelven tartott beszédében kijelentette: legfontosabb célja az Európai Unióban élő 80 millió fogyatékossággal élő polgár esélyegyenlőségének, foglalkoztatásának elősegítése és az akadálymentes környezet minél teljesebb kialakítása. Azonban munkájában nemcsak értük, hanem minden polgárért dolgozik, hogy bebizonyítsa, fogyatékossággal élő személyként is teljes értékű munkát tud végezni. Az EP képviselőinek rá leadott szavazatait és az ezáltal elnyert elismerést ennek bizonyítékaként értékeli, megjegyezve, hogy ez a díj egy objektív mércén alapult, mert a végzett napi munka és nem pedig másodkézből kapott információk alapján szavazott róla 750-nél is több képviselőtársa. Kósa Ádám sikerként tekint arra is, hogy az elmúlt egy évben egy 750.000 euró (közel negyedmilliárd forint) értékű, a hallássérültek kommunikációját segítő olyan innovatív mintaprojektet is sikerült beindítania, amely az EU valamennyi tagállamában elterjedhet. Emellett Kósa Ádám a 2020-ig terjedő, az európai uniós forrásokról és pénzügyi alapokról tárgyaló nyolctagú EP-delegáció tagjaként, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság képviseletében az akadálymentesítés felgyorsításán, a foglalkoztatás növelésén és a hátrányos helyzetű csoportok helyzetének javításán is dolgozik a végleges jogszabály elfogadása érdekében.

 

 

...megosztás
nemzetiség: