Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Weöres Sándor centenáriumi év

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendhagyó sajtóreggelivel, s egyben a Helikon Könyvkiadó által gondozott Weöres Sándor életmű utolsó kötetének bemutatójával útjára indította a Weöres Sándor Centenáriumi Évet. Közlemény.

A Weöres Sándor Centenáriumi Évről Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adott tájékoztatást: „Weöres Sándor a XX. század egyik legnagyobb magyar költője, életműve rendkívül sokrétű.

Széles társadalmi kört szólít meg a filozofikus mélységeket feltáró, az élet alapvető kérdéseit boncoló lírától a gyermekversek és mondókák világáig. Azonban szerteágazó munkásságának számos részlete ismeretlen a nagyközönség előtt. A Centenáriumi Év kiváló alkalmat kínál arra, hogy ezen változtassunk, hogy megmutassuk a filozofikus, sokarcú, Magyarországról akár kozmikus messzeségekbe is tekintő művészt.

A Centenáriumi Év kiemelt célja értékmegőrzés és egyben kulturális misszió: a Weöres Sándor életmű minél teljesebb és minél szélesebb körű megismertetése a közönséggel, ezen kívül fontos feladata, hogy rámutasson a Weöres-hagyaték kevésbé ismert elemeire.” Balatoni Monika államtitkár elmondta, hogy Weöres Sándor életműve nemzeti értékké érett, mely generációkat kapcsol össze: „Szüleinktől megörököltük ezt a gazdagságot, és mi is továbbadjuk gyermekeinknek, így válik mindannyiunk életének részéve, és leszünk gazdagok általa mindannyian.” Balatoni Monika bejelentette, hogy a Centenáriumi Év keretében kiadásra kerül Braille-írással egy Weöres Sándor válogatáskötet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével együttműködésben, valamint a Helikon Könyvkiadó közreműködésével. A kötetet a Centenáriumi Év őszi programjai között tervezik bemutatni. Az államtitkár továbbá tájékoztatást adott a Centenáriumi Év következő programjáról. A Weöres Sándor Színháza címmel kiállítás nyílik Pécsen, a színházi szakma legnagyobb találkozójával egy időben, a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik off- programjaként 2013. június 7-én 19 órakor. Ennek célja egyfajta szakmai összegzés, a kiállítás Weöres Sándor kevéssé ismert alkotói énjét mutatja be a nagyközönségnek, s a színházi szakmának egyaránt.

A Helikon Könyvkiadó részéről Halmos Ádám ügyvezető igazgató és Steinert Ágota irodalomtörténész mutatta be a Weöres –életmű utolsó, eddig kiadatlan kötetét. A kiadó irodalmi főszerkesztője, Kovács Attila Zoltán bevezetője után Reviczky Gábor színművész tartott felolvasást az Elhagyott versek című kötetből.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

...megosztás
nemzetiség: