Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A barátságot igazán erőssé a nehézségek teszik

A barátság fontosságáról beszélt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budakeszin abból az alkalomból, hogy 20 éve köti össze testvérvárosi kapcsolat a települést és a németországi Neckarsulmot.

Navracsics Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a barátságot igazán erőssé a nehézségek teszik, amikor az a kérdés, hogy a barátok képesek-e megbocsátani egymásnak. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett rá, hogy a német betelepülők közül, akik Budakeszi környékén leltek otthonra, és szőlőkultúrát, hagyományokat teremtettek, megőrizve és ápolva a nyelvüket, a második világháború után sokan akaratuk ellenére hagyták el új hazájukat. A politikus ezzel az 1946-os kitelepítésekre utalt.
A testvérvárosi kapcsolat két évtizeddel ezelőtti megkötése is azt mutatta, hogy az egykor itt élő, messzire került budakesziek meg tudtak bocsátani – hangsúlyozta Navracsics Tibor. Kitért arra is, hogy testvérvárosok esetén nem csupán a két, egymástól távol eső település önkormányzata keresi egymással a kapcsolatot, hanem családok, nyelvek és kultúrák.
A 27 ezres Neckarsulm Baden-Württemberg tartományban, Stuttgart közelében található. A kulturális programmal kiegészített pénteki rendezvényen Budakeszi további hat testvérvárosának küldöttei is részt vettek: ott volt az erdélyi Csíkszereda, a kárpátaljai Beregdéda, az ausztriai St. Margarethen, a németországi Lich, Delbrück és Zschopau delegációi.

(MTI)

...megosztás
nemzetiség: