Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Új uniós civil szervezet az emberkereskedelem visszaszorítására

Új uniós civil szervezet az emberkereskedelem visszaszorítására 

Az EU Emberkereskedelem Elleni Civil Társadalmi Platformjának nyitóülésén vett részt ma délelőtt Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő. Járóka a találkozón elmondott beszédében a romák fokozott sebezhetőségére, az emberkereskedelem elleni irányelv átültetésének szükségességére, valamint a tagállamok előtt álló további kihívásokra hívta fel a figyelmet.

Mintegy száz uniós és horvátországi civilszervezet, valamint az uniós intézmények képviselőinek részvételével került sor az EU Emberkereskedelem Elleni Civil Társadalmi Platformjának alakuló ülésére Brüsszelben. Az Európai Bizottság által szervezett eseményen Járóka Lívia, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának alelnöke beszédében emlékeztetett: az emberkereskedelem elsősorban a kirekesztésben és mélyszegénységben gyökerezik, ezért a roma nők és gyermekek felülreprezentáltak az áldozatok között. A fideszes EP-képviselő üdvözölte a vonatkozó uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek elmondása szerint elősegítik az áldozatok jobb azonosítását, védelmét és támogatását, valamint különleges bánásmódot irányoznak elő a sérülékeny csoportok másodlagos áldozattá válásának megelőzése érdekében.

Járóka Lívia külön kiemelte az irányelv “büntetlenségi klauzuláját”, amelynek értelmében az áldozatok nem büntethetőek az általuk kényszerítés hatása alatt elkövetett bűncselekményekért, hiszen – mint elmondta – a kutatások szerint az áldozatok túlnyomó többsége emiatt fél kapcsolatba lépni a rendőrséggel. A néppárti politikus ugyanakkor rámutatott, hogy az április 6-i határidő lejártáig egyrészt csupán hat tagállam – köztük Magyarország – ültette át irányelvet, másrészt pedig számos egyéb kihívást kell még leküzdeniük az emberkereskedelem elleni fellépés során. Járóka példaként említette a sérülékeny társadalmi csoportokat célzó tudatosságnövelő kampányok indítását, a gyanús hirdetések kiszűrését és nyomon követését, valamint az áldozatok biztonságos elhelyezésének elősegítését, például az erőszak áldozatává váló nők számára elérhető menedékhelyeken. Beszédének végén az EP-képviselő felhívta a civilszervezetek jelenlévő képviselőinek figyelmét a helyi roma közösségekkel való szoros együttműködés szükségességére az emberkereskedelem elleni harcban.

Brüsszel, 2013. május 31.

További információ:

Járóka Lívia irodája: +32-228-47218

http://fidesz-eu.hu/

http://jarokalivia.hu/

...megosztás
nemzetiség: