Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Miniévad – tömör élmény

Három nap alatt hat előadással várja közönségét a Magyarországi Német Színház

Tízéves, jól bevált hagyományt követve ezúttal is nagyszabású fesztivállal zárja az aktuális évadot a szekszárdi Magyarországi Német Színház (DBU). Három nap leforgása alatt ugyanis színre viszi a 2012/2013-as szezon összes új darabját – szám szerint hatot. A művészek tehát gazdag kínálattal várják az úgynevezett Miniévad közönségét, hiszen a mesejátéktól a musicalen át az abszurd drámáig bárki kedvére válogathat. Aki pedig igazán „nagy dózisban” vágyik színházi élményre, akár mind a hat előadást megnézheti.  A fesztivált idén május 28-30. között tartják. 

 

Felgördül a függöny. Nyomasztó egy éjszaka következik: egy szorgos fiatalember bogárrá változik… Aztán egyszercsak megjelenik az őrült matektanár, aki nem bír úrrá lenni az ösztönein és halálra terrorizálja szegény tanítványát… Majd pedig eljön az igazán sorsdöntő pillanat: a világvége! És hogy ebbe a folyamatba hogyan is kapcsolódik be a Hókirálynő, az csak azok számára derül ki, akik elmennek a DBU idei Miniévadjára.  – Minden évad darabjait úgy állítjuk össze, hogy azokkal minél szélesebb közönségréteget szólíthassunk meg – mondja Frank Ildikó, a DBU igazgatója. – Az eddigi évadokhoz hasonlóan idén is szerepelt a repertoárban gyermek- és zenés előadás, ugyanakkor a gimnazistákat megszólító és kísérletibb jellegű produkció is. A visszajelzések alapján idén is megtalálta nálunk mindenki a kedvére való darabot.

A három nap alatt színre kerül a Franz Kafka Az átváltozás című elbeszéléséből készült színpadi adaptáció, Eugene Ionesco Különóra című darabja, Matei Visniec Paparazzi című előadása, A hókirálynő című mesejáték, a Lutz Hübner drámája alapján készült Margit jelenete a 89.oldaltól, valamint a Hegedűs a háztetőn című musical.

Ahhoz, hogy a teátrum az elkövetkezendő években is az eddigiekhez hasonlóan magas színvonalú előadásokat mutathasson be, szakmai tanácsokra is igényt tart. Éppen ezért a Miniévad előadásait szakértő zsűri kíséri figyelemmel, majd elemzi ki. Az ezévi ítészek Ida Jarcsek Gaza színművésznő és Darida István rendező lesznek.

Frank Ildikó azt mondja, ezúttal is nagyszámú közönséget várnak a fesztiválra: – Az előző években kimondottan sikeres volt a kezdeményezésünk. Az a tapasztalatunk, hogy elsősorban azok jönnek, akiknek egyébként nincs lehetőségük évente többször elutazni Szekszárdra, mégis kíváncsiak minden darabunkra. Sok német vendéget is fogadunk ilyenkor: például a külföldi színészeink családtagjait, barátait.

A DBU ilyenkor kedvezményes Miniévad-bérletet kínál a közönségnek, és természetesen magyarra történő szinkrontolmácsolást is biztosít. A teátrum ugyanis fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy – bár elsődleges küldetése a német nyelv ápolása és közvetítése, valamint a hazai német kisebbség kulturális értékeinek megőrzése – mindig nyitott a németül nem értő közönség irányába is.

A nagy múltú Magyarországi Német Színház Szekszárd városközpontjának egyik legszebb épületében talált otthonra. Ez Tolna megye egyetlen teátruma, és Magyarország egyetlen professzionálisan működő német nyelvű színháza.

További információk:
Móra Viktória művészeti titkár
Tel.: 74/316-533, 74/510-166; email: info@dbu.hu, honlap: www.dbu.hu

...megosztás
nemzetiség: