Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Magyarország „névjegye” – Nemzeti Atlasz az Akadémiától

A Magyar Tudományos Akadémia megújult kutatóintézet-hálózatának egyik fontos közfeladata a honismeretet elmélyítő, a megalapozott döntéshozatalt támogató, valamint az oktatásban is használható térképgyűjtemények kiadása. A készülő új Nemzeti Atlasz Program keretében megjelenő kötetek egyik “előfutárát”, a Kárpát-medence és szomszédsága etnikai arculatának változásáról szóló kiadványt pénteken mutatták be az MTA-n

“Napjainkban pillanatok alatt juthatunk információk tömegéhez. Sokkal kevesebb azonban a valóban értékes tartalom. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetében elkészült térképgyűjtemény egy érdekes és izgalmas téma tudományos igényességgel elkészített feldolgozása” – méltatta a kötetet Németh Tamás főtitkár.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar diplomácia számára értékes és hiánypótló kiadványnak nevezte az atlaszt, amely – mint fogalmazott – “originális iránytűként szolgálhat a régió kultúrái közötti könnyebb eligazodáshoz”. A tudományos munkában szakmai lektorként közreműködő Klinghammer István akadémikus reményét fejezte ki, hogy minél több történelem és földrajz szakos egyetemi hallgató forgatja majd az atlaszt, az abban összegyűjtött ismeretek pedig beépülnek a tananyagba.

“A nemzeti atlaszokat a világ minden részén az adott ország identitását megtestesítő »névjegynek« tekintik. Az első nemzeti atlasz az 1899-ben elkészült finn atlasz volt, amellyel összeállítói az akkor még orosz fennhatóság alatt álló ország önállóságának létjogosultságát igazolták” – hangsúlyozta a kiadványok jelentőségét Kocsis Károly akadémikus, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének igazgatója.

A papírformátumában négykötetesre tervezett atlasz első része a magyar nemzetről és államról szóló bevezető lesz, ezt követik majd a természeti, a társadalmi és a gazdasági környezetet bemutató kiadványok. “A most bemutatott térképgyűjtemény a társadalom-földrajzi kötet egy szelete, amely a települések szintjén ábrázolja az etnikai, vallási, valamint kulturális tekintetben egyedülállóan sokszínű Kárpát-medence és szomszédsága, a Kárpát-Pannon-térség etnikai arculatának változását 1495-től napjainkig” – mondta Kocsis Károly. A magyar és angol nyelvű kötet térképein 30 ezer település etnikai adatait és a térszerkezetnek az elmúlt fél évezredben történt változásait böngészhetik az érdeklődők. Az egy fő- és kilenc melléktérképen ábrázolt népességviszonyok pontosabb megértését külön füzetben kiadott térképmagyarázó szöveg segíti, amelyben a szerzők kitérnek a tudományos munka előzményeire és módszertanára is.

A nemzeti atlasz egyes kiadványai – így a mostani etnikai témájú is – a hagyományos papíralapú térképek mellett a világhálón is elérhetőek lesznek. Ennek köszönhetően a szakemberek folyamatosan frissíthetik, a változó adatoknak megfelelően módosíthatják majd őket.

A tanulmányokkal kibővített térképgyűjtemények tudományos és hiteles segítséget jelentenek a döntéshozóknak, hozzájárulnak a honismeret elmélyítéséhez és jól használhatók az oktatásban is.

Az atlasz elektronikusan is megtekinthető az alábbi oldalról: www.mtafki.hu/…

 

További információ:
MTA Kommunikációs Főosztály
Telefon: (06-1) 411-6118; e-mail: sajto@titkarsag.mta.hu
www.mta.hu

...megosztás
nemzetiség: