Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A nemzetiségi önkormányzati elnökök tanácskozási jogáról

AJB-2419/2012.
A hatályos szabályozás nem biztosítja egyértelműen a nemzetiségi önkormányzatok elnökei számára a tanácskozási jogot a helyi önkormányzatok zárt ülésein – állapította meg még 2012 áprilisában az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman javaslatára az érintett miniszterek a nemzetiségi törvény és a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását kezdeményezik az Országgyűlés őszi ülésszakán.
A nemzetiségi önkormányzatok képviseleti feladatainak hatékony ellátása szükségessé teszi, hogy az elnökök a nemzetiséget érintő ügyekben részt vehessenek a helyi önkormányzatok ülésein. Ezt a jogosultságot az új nemzetiségi törvény is biztosítani kívánja, ám annak a rendelkezései csak 2014-ben lépnek hatályba. A nemzetiségi önkormányzati elnök tanácskozási jogáról pedig a 2013. január 1-jével hatályba lépő, a helyi önkormányzatokról szóló új törvény rendelkezik.
Szabó Máté ombudsman szerint a nemzetiségek alapvető jogait sérti, hogy a törvényi szabályozás egy teljes éven át, 2012-ben nem biztosítja egyértelműen a nemzetiségi önkormányzati elnökök részvételi jogosultságát a helyi önkormányzati üléseken. Az alapvető jogok biztosának javaslatára a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere törvényjavaslatot nyújt be, amely orvosolja a hatályos jogi szabályozás hiányosságait.
Az ombudsman kezdeményezésére a közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormányhivatalok útján segíti elő azt, hogy a helyi önkormányzatok a törvénymódosítás hatálybalépéséig érintetti vagy szakértői minőségben hívják meg üléseikre a nemzetiségi önkormányzati elnököket az általuk képviselt nemzetiséget érintő ügyekben.
Az ombudsman a kormányzati intézkedéseket tudomásul vette, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetiséget érintő ügy fogalmát a helyi önkormányzatoknak indokolt a lehető legszélesebb tartalommal értelmezniük.
A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201202419.rtf oldalon olvasható.

...megosztás
nemzetiség: