Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Új vezető a Magyar Művelődési Intézet élén

KÖZLEMÉNY
Új vezető a Magyar Művelődési Intézet élén

Állománygyűlést tartottak ma reggel (2012. július 12-én) a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátuson, ahol L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az intézet új feladatainak ismertetése mellett bejelentette: a jövőben Závogyán Magdolna irányítja megbízott főigazgatóként az intézetet.

A Magyar Művelődési Intézet apparátusának és szervezeti felépítésének alkalmassá kell válnia arra, hogy integrálja a megyei közművelődési intézményeket, szervezeteket és feladatokat. Olyan módszertani ajánlásokat kell a jövőben megfogalmaznia, amelyek segíthetik a közművelődési intézményrendszert a társadalmilag, gazdaságilag és kulturálisan elvárt átalakulásokban. Ezt nemcsak a kormányzás hatékonyabbá tétele indokolja, hanem az uniós irányelveknek megfelelő, fenntartható fejlesztések is. Az intézet a jövőben a közgyűjteményekkel kapcsolatos háttérmunkát is fog végezni.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a ma reggeli állománygyűlésen bejelentette: a 2007-ben kényszerből az intézethez csatolt Képzőművészeti Lektorátust leválasztják, és az a jövőben a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) részeként, szakmai önállóságát megtartva végzi majd munkáját. A racionalizálásnak köszönhetően létrejön egy tisztán közművelődési és közgyűjteményi profilú intézet, illetve egy alkotóművészeti szakmai szervezet. A két intézmény alapító okiratainak módosítását a tárca ennek megfelelően kezdeményezte.

L. Simon László beszélt arról is, hogy az átalakítandó, átszervezendő Magyar Művelődési Intézet irányítását új szakmai vezetőre kívánja bízni. Megköszönte Borbáth Erika főigazgató asszony eddigi munkáját, és bemutatta az intézet új, megbízott főigazgatóját, Závogyán Magdolnát, akinek el kell kezdenie az intézmény átszervezését.

Závogyán Magdolna eddig a Békés Megyei Önkormányzati Hivatalban dolgozott kulturális referensként, és többek között feladata volt a megyei közművelődési, közgyűjteményi és előadó-művészeti intézmények – művelődési központ, levéltár, könyvtár, múzeum, színház, bábszínház, szimfonikus zenekar – fenntartói szintű szakmai felügyelete, koordinációja, és az ágazattal összefüggő megyei stratégiák elkészítése

Lukács Mária
Kisebbségi Kulturális Programok Osztálya
osztályvezető

...megosztás
nemzetiség: