Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A nemzetiségi önkormányzati választásokról – ajánlóívek

Az MNOÖ választási hírlevélsorozatában a tudnivalókat azok összetettsége miatt, a könnyebb megértést szolgálva részekre bontva tárgyalja. Most az ajánlóívekről ad tájékoztatás.

Jelöltet és vármegyei/ fővárosi, illetve országos listát ajánlani ajánlóíven lehet. 

 Az ajánlóívet a jelölő szervezet a jelölt nyilvántartásba vételére illetékes választási bizottság mellett működő választási irodától igényelheti a választás kitűzését követően.
 A választási iroda az igénylést követően haladéktalanul, de legkorábban a szavazást megelőző ötvenedik napon (tehát 2024. április 20. napján) átadja az igénylő részére az általa igényelt mennyiségű ajánlóívet. A választási iroda valamennyi ajánlóívet sorszámmal, valamint hitelesítő bélyegzőlenyomattal látja el. Az ajánlóívek átadásával egyidejűleg a választási iroda ingyenesen átadja a jelölő szervezet számára a névjegyzékben nemzetiség választópolgárként szereplő személyek nevét és lakcímét, mely adatok kizárólag az ajánlások gyűjtése céljára használhatók fel.

 A jelölő szervezet a fentieken túl a névjegyzéki adatokhoz – ingyenesen – további két alkalommal, mégpedig a szavazást megelőző harmincnyolcadik és tizenharmadik napon, azaz 2024. május 2. napján és 2024. május 27. napján juthat hozzá, írásos megkeresés alapján. 

Ezek az adatok már nem tartalmazzák az adatai kiadását megtiltó választópolgárok nevét és lakcímét, továbbá kizárólag közvetlen politikai kampány céljára használhatók fel.

 Fentiek alapján a jelölő szervezet három időállapotra vonatkozóan fog a választópolgárokkal kapcsolatosan adatokkal rendelkezni.

 Az adatszolgáltatás adatait a jelölő szervezet legkésőbb a szavazás napján köteles megsemmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.