Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató

Péntek Orsolya San Polo (Velence) kiállításának megnyitója és Az Andalúz lányai című regényének bemutatója – egy eseményen

San Polo (Velence) címmel nyílik kiállítás Péntek Orsolya festőművész-író olajképeiből március 21-én 18 órakor az Újbuda Galériában. A kiállítást Zoltán Gábor író, az Orgia című regény szerzője nyitja meg.

Rövid szünet után 19 órától a helyszínen kerül sor Péntek Orsolya első regénye, Az Andalúz lányai második kiadásának bemutatójára. A könyv március 20-án jelenik meg. A Monarchia-trilógia 2014-es első kötete évek óta elérhetetlen volt a könyvesboltokban. A regényről, a Monarchiáról és annak velünk élő örökségéről és a festőművész-regényíró alkotói módszereiről a művésszel Sükösd Miklós szociológus, a Koppenhágai Egyetem docense beszélget.

„Velence folyamatosan változik, akár óráról órára. Nemcsak az egyes városrészeknek, mint például a címadó San Polónak van meg a sajátos miliője, de évszakok és napszakok, vízállás, fényszög szerint is új és új arcát mutatja a város, amely egészen addig labirintusként működik, amíg az ember rá nem bízza magát arra, amit a hinduk átmannak, a buddhisták Buddha-tudatnak, a keresztények hitnek, a gnosztikusok belátásnak neveznek. Metanoia. Harminc évig kellett visszajárnom a velencelabirintusba hozzá. De amikor megtörténik, az ember saját magába is hazatalál. A labirintus középpontjában, ha elég bátor voltál, mindig magaddal találkozol.”

Péntek Orsolya Velence-képei absztrakt színnyelvi jelekbe kódolják át a város örökösen változó arcait. A hosszú hónapok alatt elkészülő, aprólékos, egymáson áttetsző olajfesték-rétegekből épített festmények egyszerre idézik fel a város víz-fény-színjátékait és a különféle emberi tudatállapotokat. Hiszen mindannyian az érzékelésünk által építjük fel magunkban a világot.

Az eseményen a regény a Kalligram Kiadótól megvásárolható, Péntek Orsolya dedikál.

A kiállítás 2024. április 22-ig, hétfőtől csütörtökig 9-17 óra között tekinthető meg az Újbuda Galériában (1113 Budapest, Zsombolyai u. 5.).