Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

XVI. Nemzetközi Döntő: Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában

Snétberger Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző és gitárművész fővédnöksége alatt

A közép-, kelet- és délkelet-európai diákok nemzetközi vitavetélkedőn tizenegy ország (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna) 22 legjobb vitázója vesz részt. A 2021/22-es tanév csúcspontjaként a nemzetközi döntő hetét a magyar fővárosban, Budapesten rendezik meg. Magyarországot a májusi országos döntő első két helyezettje, Elizaveta Ablasheva (Osztrák Iskola Budapest) és Oláh Gergely Péter (Kossuth Gimnázium Budapest) fogja képviselni a nemzetközi döntőhéten.

Elizaveta, az országos döntő győztese ezt gondolja a projektről: „A Jugend debattiertnak köszönhetően megtanuljuk logikusan bemutatni a véleményünket, releváns témákkal foglalkozunk, eszmecserét folytatunk más fiatalokkal, és sok új barátot szerzünk.”

A 2022. szeptember 29-én, csütörtökön megrendezésre kerülő nemzetközi döntőben a négy legjobb vitázó a Budapest Music Centerben 11:30-tól vitázik az idei nemzetközi győztes címért.

A döntő vita témája:

„Kizárólag többségi szavazattal hozzon-e döntéseket az Európai Unió Tanácsa?”

Az érdeklődők számára a döntő vitát élőben közvetítjük a YouTube oldalunkon. A rendezvény német nyelven, szinkrontolmácsolással kerül megrendezésre.

A Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában a Goethe Intézet, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Fotó: Bartha Regina

A fotón a magyarországi résztvevők: Elizaveta Ablasheva (Osztrák Iskola Budapest) és Gergely Péter Oláh (Kossuth Gimnázium Budapest)

 

2022 IF Sajtóelőzetes

 

Elizaveta Ablasheva Gergely Péter Oláh

...megosztás