Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

DUNAI SVÁB NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓK TÜBINGENBEN ÉS ULMBAN

NÉMETORSZÁGI KÖRÚTON AZ ORSZÁGOS NÉMET ÖNKORMÁNYZAT ELNÖKE, ENGLENDERNÉ HOCK IBOLYA

2022. július 7-8. között két magyarországi német vonatkozású eseményre is sor került Németországban: Az 1722/23-as magyar bevándorlási törvény című konferenciával egybekötött ünnepség Tübingenben, valamint a felújított Dunai Sváb Központi Múzeum (DZM) ünnepélyes újranyitása Ulmban. Az eseményeken részt vettek a kisebbségpolitika és a tudomány rangos nemzetközi képviselői, így Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke is.

A Dunai Sváb Központi Múzeum ünnepélyes újranyitása Ulmban

20 éves fennállása után az ulmi Dunai Sváb Központi Múzeum (DZM) új prioritásokat határozott meg: ez év április 1-jétől a Dunát és a dunai régió kultúrtörténetét bemutató interaktív és élményközpontú kiállítás nyílt, mely 550 négyzetméteren kínál az egész család számára tartalmas időtöltést. A kiállítások középpontjában továbbra is a Duna menti svábok történetének bemutatása áll a 17. század végétől napjainkig. Az 1000 négyzetméteres állandó történelmi kiállítást a felújítás részeként a közelmúltban korszerűsítették és frissítették. Új, izgalmas kiállítási tárgyakkal és történetekkel a Dunai svábok. Indulás és találkozás című kiállítás a dunai svábok világába kalauzolja el a látogatókat, akik megismerkedhetnek a migrációtól kezdve a népcsoport nélkülözéssel és újrakezdéssel telt időszakaival. A különböző kultúrákból származó tapasztalataik, kapcsolataik és nyelvtudásuk révén a Duna menti svábok közvetítő és hídépítő szerepet tudhatnak magukénak. Tevékenységük új találkozásokhoz és nemzetközi partnerkapcsolatokhoz is lehetőséget biztosít. A múzeum legújabb, interaktívan kialakított Dunai történetek című kiállítása kiegészíti a DZM már meglévő kínálatát. A múzeum egy 19. századi műemlék-jellegű laktanyában kapott helyet.

A DZM újranyitásának hivatalos ünnepségére július 7-én került sor. Christian Glass múzeumigazgató számos, köztük nemzetközi vendéget köszöntött és kalauzolt végig a Dunai történetek és Dunai svábok. Indulás és találkozás című kiállításain. Milyen jelentőséggel bír ma a dunai régió és hogyan változik a Duna élőhelye a jövőben? Hogyan lehet a dunai svábokról korszerűen megemlékezni? Milyen párhuzamok fedezhetők fel a hajdani dunai sváb kitelepítettek és a mai menekültek sorsa között? Ezeket a kérdéseket Markus Brock moderátor vitatta meg egy pódiumbeszélgetésen, melynek résztvevői Maria Bering kultúráért és médiáért felelős szövetségi kormánybiztos, a Történelem és emlékezet főosztály vezetője, Julian Würtenberger, Baden-Württemberg tartomány belügyminisztériumának volt államtitkára, Gunter Czisch, Ulm város polgármestere, Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Ovidiu Ganț, a román parlament Németek Demokratikus Fórumának tagja, valamint Hans Supritz, a Duna menti svábok szervezetének szövetségi és regionális elnöke, voltak. Az ünnepi beszédet Prof. Dr. Reinhard Johler, a tübingeni Dunai Sváb Történeti és Regionális Intézet (idgl) tudományos igazgatója tartotta. Az eseményt az Ulmi Filharmonikus Zenekar együttese kísérte.

 

...megosztás